Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika behandlingar fungerar lika bra vid brusten åder i hjärnan

Publicerad: 29 maj 2006, 08:26

En långtidsuppföljning av två vanliga kirurgiska behandlingar efter ett brustet aneurysm i hjärnan visar att båda metoderna fungerar ungefär lika bra när det gäller att förhindra förnyad blödning.


Det är en grupp forskare vid flera universitet i USA, bland annat University of California of San Fransisco och Stanford University Medical Center, som undersökt långtidseffekterna av två olika tekniker för att operera ett brustet aneurysm, vilket är ett livshotande tillstånd. I en studie som publiceras i juninumret av tidskriften Stroke slår de fast att båda metoderna fungerar ungefär lika bra - men att olika patienter sannolikt behöver olika metoder.

Den ena metoden är så kallad "coiling", endovaskulär ocklusion, då en liten tråd av platina förs in i aneurysmet och på så sätt stänger till det inifrån. Den andra är operation enligt traditionella metoder.

Forskarna har kontaktat totalt 1010 patienter som opererades för aneurysm i hjärnan mellan 1996 och 1998, varav 711 opererades och 299 behandlades med endovaskulär ocklusion. Alla kontaktades per brev eller telefon. Dessutom gjordes en oberoende bedömning av risken för att de skulle få en ny bristning.

Resultatet visar, enligt forskarna, att både operation och endovaskulär ocklusion kan ge utmärkta resultat när det gäller att förhindra blödning från det brustna anerysmet. Men det är viktigt att man gör en individuell bedömning av patienten innan man väljer behandlingsmetod. De patienter i studien som behandlats med endovaskulär ocklusion var i genomsnitt äldre och hade mindre aneurysmer än de övriga patienterna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev