måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika hastighet på åldrande

Publicerad: 7 juli 2015, 13:23

Foto: Thinkstock

Vi åldras olika snabbt, visar forskning. Vid 38 år är en del fortfarande i 20-årsåldern, rent biologiskt, medan andra nästan är pensionsmässiga.


Klassåterträffar är ett bra exempel på när man kan slås av hur olika snabbt vi åldras. Trots att alla är lika gamla på pappret tycks en del ha druckit ur ungdomens källa, medan andra ser ut som trötta russin redan i 30- eller 40-årsåldern.

Men är det verkligen så, att vi åldras olika snabbt? Och i så fall; syns det på vårt utseende?

För att få svar granskade en internationell grupp av forskare 18 åldersrelaterade egenskaper, som blodtryck, leverfunktion och muskelstyrka, hos 954 personer när de var 26, 32 och 38 år gamla. Samtliga var antingen födda 1972 eller -73 och kom från en och samma stad på Nya Zeeland.

Forskarna vägde sedan samman alla parametrar och bestämde den "biologiska" åldern hos respektive deltagare.

- De flesta studier hittills har studerat åldrande genom att titta på äldre. Men om vi vill kunna förhindra åldersrelaterade sjukdomar måste vi börja med att studera det hos unga, säger professor Dan Belsky, en av forskarna bakom studien som presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences, i en kommentar.

Genom att gå tillbaka till de tidigare mättillfällena och skapa kurvor för respektive parameter, kunde forskarna även räkna ut den takt med vilken deltagarna åldrades.

De allra flesta åldrades runt ett år per kalenderår, vilket inte är så konstigt.

Men det fanns de som åldrades betydligt mindre än ett år och alltså höll sig yngre än sina jämnåriga och de som åldrades så snabbt som tre år per kalenderår.

Vid 38 års ålder var en del knappt 30, rent biologiskt, medan andra var som 60-åringar eller ännu äldre. Dessa presterade även betydligt sämre på typiska tester som ofta ges till äldre, som koordination och problemlösning.

En grupp collegestudenter fick även uppskatta deltagarnas ålder med hjälp av fotografier.

Det visade sig att de som var biologiskt gamla även uppfattades som äldre. Det inre och det yttre gick hand i hand, så att säga.

Gener beräknades bara bidra med 20 procent till det förtida åldrandet.

Receptet för att hejda processen och åldras långsammare är, enligt expertisen, det gamla vanliga: rök inte, ät frukt och grönt och rör på dig så mycket du kan.

Här kan du läsa hela studien:

Daniel Belsky med flera. Quantification of biological aging in young adults. Pnas, publicerad online 6 Juli 2015. DOI: 10.1073/pnas.1506264112.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev