Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika praxis vid IVF-kliniker om antalet ägg som återförs

Publicerad: 13 maj 2002, 11:53

Landets IVF-kliniker har kommit olika långt i att ha som norm att återföra endast ett ägg i samband med IVF-befruktningar. Längst har kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro kommit. Där får vissa patienter inte längre välja, utan får alltid endast ett ägg insatt i livmodern.


Ämnen i artikeln:

IVF

Socialstyrelsen rekommenderar att endast ett ägg ska återföras till kvinnans livmoder i samband med provrörsbefruktningar. När riksdagen nyligen klubbade igenom en ändring i lagen om befruktning utanför kroppen, slogs det fast att om klinikerna inte får ned tvillingfrekvensen i samband med provrörsbefruktningar kan det bli aktuellt med tvingande lagstiftning, se också Dagens Medicin nr 19/02.

Klinikerna har delvis hörsammat riksdagen och Socialstyrelsen. Frekvensen av enäggsåterföringar har ökat markant och tvillingfrekvensen har sjunkit, om än måttligt. Det finns dock skillnader mellan klinikerna, något som framgår av en rundringning som Dagens Medicin har gjort.  Kvinnan får inte välja - i början  Fertilitetsenheten vid Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, låg förra året högt när det gäller återföringar med endast ett ägg. Där gjordes fyra av tio återföringar med endast ett ägg. Och vid USÖ finns redan vissa tvingande regler när det gäller enäggsåterföringar.  - Är kvinnan under 36 och har minst ett embryo av god kvalitet, då sätter vi alltid tillbaka endast ett ägg. Då får inte kvinnan välja, säger Anneli Leskinen, ansvarig läkare på fertilitetsenheten vid USÖ.  Det gäller dock endast första och andra behandlingen. Därefter får patienten välja, och det innebär ofta att två ägg sätts tillbaka, enligt de flesta av de läkare Dagens Medicin har talat med. Vid reproduktivt medicinskt center vid Karolinska sjukhuset i Solna ombeds paren skriva under ett papper på hur många embryon de vill ha återförda.  - Vi har alltså dokumentation på att nästan alla par väljer två ägg, trots att vi informerar dem om riskerna med en tvillinggraviditet, säger klinikens överläkare, György Csemiczky.  "Svårt att köra över patienten"  Och patientens önskan kan sätta läkaren i en knivig situation, menar Lars Nilsson, överläkare på IVF-kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.  - Hälso- och sjukvårdslagen säger att vi måste ta ställning till patientens autonomi. Om patienten vill ha två ägg, även med kännedom om riskerna, då är det svårt att köra över patienten, säger han.  Liknande tongångar hörs från norra Sverige. Där kan väntetiderna vara mycket långa innan ett par får gå igenom landstingsfinansierad provrörsbefruktning. Därför vänder sig många par till privata kliniker, där varje försök bekostas ur egen ficka.  Vissa par kan därför uppfatta det som "oekonomiskt" att föra tillbaka endast ett ägg, och därmed minska chanserna att bli gravid, berättar Eva Innala, överläkare på den privata IVF-kliniken i Umeå, som samarbetar med Norrlands universitetssjukhus.  Socialstyrelsen har nyligen sammanställt en rapport om provrörsbefruktningar i Sverige från 1982 till 2000. Enligt rapporten är det i längden kostnadseffektivt att erbjuda paren endast enäggsåterföringar, men med flera försök. De merkostnader som fler försök innebär sparas in genom att de slipper den extra ekonomiska belastning tvillinggraviditeter kan leda till.  Lars Nilsson är tveksam till detta.  - Vi vet från egna studier att många patienter inte orkar göra mer än två eller tre försök.

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News