Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika regler för embryokontroll

Publicerad: 20 juli 2012, 12:25

Fyra landsting säger nej till embryodiagnostik för föräldrar med anlag för svåra ärftliga sjukdomar. Detta får nu kritik.


En kartläggning som Sveriges Radios Ekot gjort visar att 17 av Sveriges 21 landsting och regioner erbjuder preinplantatorisk genetisk diagnostik (PGD). Det innebär att provrörsbefruktade embryon undersöks och att embryon som bär på vissa monogena eller kromosomala ärftliga sjukdomar sorteras bort. Behandlingen erbjuds bara till föräldrar som har anlag för någon av dessa sjukdomar.

Men i de nordligaste landstingen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten erbjuds inte PGD.

– Det har att göra med prioriteringar, att man inte har tyckt sig ha haft råd i de norra regionerna, säger Håkan Lindström, överläkare vid kvinnokliniken i Västerbotten, till Ekot.

Alternativet som erbjuds kvinnor i norrlandstingen är att göra ett moderkaksprov och att göra abort om fostret har anlag för sjukdomen.

Att blivande föräldrar inte får samma möjligheter till embryodiagnostik i hela landet får nu kritik.

– Som läkare tycker jag att det är märkligt att det blir en orättvis vård i Sverige. Att det ska spela roll vilket landsting man bor i för att man ska erbjudas en vård, säger Erik Iwarsson, docent i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset, till Ekot.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev