Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika regler för lesbisk insemination

Publicerad: 6 december 2005, 13:42

Den 1 juli i år fick lesbiska par laglig rätt till assisterad befruktning genom insemination. Men ännu efter fem månader har inte alla landsting beslutat om vilka regler som gäller. Flera landsting gör dessutom helt olika tolkningar av lagen.


Lesbiska kvinnor som lever i samboförhållande eller registrerat partnerskap fick den 1juli tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården. Men trots att lagen trädde i kraft för över fem månader sedan, har fem landsting ännu inte fattat beslut om tillämpningen, till exempel vad gäller köer och kostnader. Det är de fyra nordligaste landstingen samt Landstinget i Värmland.

- Vi har valt att låta frågan ta tid och låta våra medicinska företrädare göra en ordentlig genomgång innan vi tar ställning, säger Kent Ögren (s), ordförande i Norrlandstingens regionförbund.

Enligt honom har det inte varit någon brådska eftersom det inte funnits något tryck i frågan från intresserade par. I dag, onsdag den 7december, ska Norrlandstingens regionförbund fatta beslut om riktlinjer.

Sören Andersson, ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, tycker att det är dåligt att flera landsting inte har kommit fram till något beslut än.

- Frågan har inte forcerats fram utan det har snarare varit en lång utredning där landstingen har haft möjlighet att yttra sig. De visste att det skulle komma en proposition, säger Sören Andersson.

RFSL genomför just nu en kartläggning av hur lesbiska kvinnor som vill bli inseminerade behandlas i olika landsting. Så här långt visar den att flera landsting, däribland Stockholms läns landsting och Örebro läns landsting, fattat beslut om att tillämpa samma regler för heterosexuella och lesbiska par.

"Givaren ska inte bli chockad"  Några landsting påpekar att bara sperma som donerats efter att donatorn informerats om att lesbiska par kan vara mottagare, ska användas.

- De nya spermagivarna ska vara medvetna om att deras sperma både kan användas till heteropar och homopar. Givaren ska inte bli chockad om barnet söker upp honom och han får veta att barnet har vuxit upp med två mammor, säger Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande i Västra Götalandsregionen.

RFSL:s ordförande Sören Andersson ser en negativ aspekt av att ge sådan information till donatorn.

- Det är som att man säger att det lesbiska föräldraskapet är konstigt, säger Sören Andersson.

Landstinget i Östergötland har  beslutat att insemination på icke-medicinsk grund ligger utanför landstingets ansvar. Enligt Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är landstingets regelverk neutralt - orsaken till barnlösheten bedöms och behandling bekostas av landstinget endast om orsaken är medicinsk.

RFSL anser att detta argument står i konflikt med lagen om förbud mot diskriminering.

Men det håller Anna-Lena Sörenson inte med om, och hon tycker inte att landstingets regelverk får följden att lesbiska diskrimineras.

- Vår bedömning har inte med sexuell läggning utan med medicinska orsaker att göra, säger hon.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev