Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Olika stora bröst riskfaktor för cancer

Publicerad: 20 mars 2006, 10:45

Assymetriska, alltså olika stora, bröst var en oberoende riskfaktor för att utveckla bröstcancer i en brittisk studie som publiceras i dag.


Det är tre brittiska forskare vid University of Liverpool och University of Central Lancashire som studerat om assymetriska bröst kan vara en riskfaktor för att utveckla bröstcancer, något som tidigare studier antytt.

I den retrospektiva studien ingår 252 kvinnor, som varit fria från bröstcancer vid mammografiundersökningar mellan 1979 och 1986, men som senare utvecklat bröstcancer. De jämfördes med 252 åldersmatchade kontroller, som också varit symtomfria vid mammografi men som inte fått cancer. Man mätte storlek på båda brösten utifrån data från mammografiundersökningen och samlade in uppgifter om bland annat tidigare fall av bröstcancer i släkten, ålder vid första menstruation, antal graviditeter, vikt och längd.

Resultaten visar att kvinnorna som hade utvecklat bröstcancer hade en högre grad av assymetri mellan de båda brösten än kvinnorna som inte fått cancer. Vid regressionsanalys kvarstod assymetri som en signifikant oberoende riskfaktor för att utveckla bröstcancer, tillsammans med bland annat längd, tidigare bröstcancer i släkten, ålder vid första menstruation och klimakteriestatus.

Resultaten, som publiceras online i tidskriften Breast Cancer Research i dag, pekar på att olika storlek på brösten bör ses som en faktor när man bedömer en kvinnas risk att utveckla bröstcancer, anser forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev