Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Olika val av HPV-vaccin

Publicerad: 23 Juni 2008, 13:30

Nu är det klart vilket vaccin som ska användas mot livmoderhalscancer i Storbritannien respektive Danmark. I Sverige får varje landsting självt välja mellan de två alternativen Gardasil och Cervarix.


Den 18 juni beslutade de brittiska myndigheterna att välja vaccinet Cervarix för sitt nationella vaccinationsprogram.

Danmark går motsatt väg och väljer konkurrenten Gardasil. Det som fällde avgörandet var att Gardasil även har effekt mot könsvårtor. Det säger Kåre Mølbak, avdelningschef på Statens Serum Institut, till danska Dagens Medicin.

Från årsskiftet ska alla danska tolvåriga flickor vaccineras mot humant papillomvirus, HPV, för att förebygga livmoderhalscancer.

I våras rekommenderade Socialstyrelsen i Sverige att HPV-vaccination ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men här avgör varje landsting självt vilket av de två vaccinen man vill välja. Det säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Om vaccinet införs i skolvaccinationsprogrammet blir det kommunerna som beslutar vilket vaccin de ska välja. De kan också välja att köpa in av landstinget, säger Anders Tegnell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev