Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olja från raps bättre än oliv för blodfetter

Publicerad: 27 november 2003, 08:36

RIKSSTÄMMAN: Rapsolja kan vara ett bättre alternativ än olivolja i kosten för att sänka blodfetthalter. Det konstaterar forskare i Göteborg efter att ha analyserat kolesterolutsöndringen i tunntarmen.


Lars Ellegård, läkare och forskare vid avdelningen för klinisk näringslära, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har tillsammans med sina kollegor studerat utsöndringen av kolesterol och gallsyror i tunntarmen efter kostintag med kända halter av rapsolja och olivolja.  Resultaten visar att personer som fick mat som innehöll rapsolja hade betydligt högre utsöndring av kolesterol. Det kan tyda på att användning av rapsolja vid matlagning är ett bättre alternativ än olivolja för personer som behöver sänka sina blodfetthalter.  - Dessa två oljor betraktas i vardagslag som likvärdiga, men våra studier visar att de ger klart olika effekter när det gäller omsättningen av kolesterol. Sannolikt är det halterna av så kallade växtsteroler i de olika oljorna som bidrar till skillnaderna, säger Lars Ellegård.  Analys av frystorkat tarminnehåll  En av leverns uppgifter är att tillverka galla för att bryta ner maten i mag-tarmkanalen. För att klara av sin uppgift behöver levern kolesterol. Innehåller kosten låga kolesterolhalter behöver levern utvinna det någon annanstans och utnyttjar därför kolesterolet i blodet. Det leder i sin tur till att kolesterolnivån i blodet sjunker.  För att undersöka dessa mekanismer gjorde forskarna en studie med sju personer som först i tre dagar fick äta mat som innehöll olivolja, och sedan mat med rapsolja i lika många dagar. De olika måltiderna var identiska så när som på oljorna.  Eftersom kostens passage genom tjocktarmen är långsam, och dessutom bryter ner fettsyrorna, gjordes försöken på patienter med en så kallad ileostomi, en stomi kopplad till tunntarmen.  När stomiinnehållet hade samlats in frystorkades det och genomgick en kemisk analys.  Enligt preliminära siffror var kolesterolhalterna i tarminnehållet 20 procent högre bland dem som hade ätit kost med rapsolja, jämfört med dem som fick olivolja i kosten.  Den kost som hade tillagats med rapsolja innehöll 2,5 gånger mer växtsteroler än olivoljekosten.  - Vi vet att halterna av växtsteroler påverkar omsättningen av kolesterol. Nu ska vi undersöka om det också i praktiken är så att dessa steroler minskar upptaget av kolesterol från tarmen, säger Lars Ellegård.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev