Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Om läkaren själv får välja

Publicerad: 16 april 2012, 13:44

Att marknadsföra en beredning av smärtläkemedel som ”läkarens” paracetamol går inte för sig.


I en annons från företaget Glaxo Smith Kline sitter en person i vit rock och med ett stetoskop runt halsen ovanpå en jätteburk Alvedon 665 mg. Läkemedlet, som är receptbelagt, beskrivs som ”läkarens” paracetamol.

Men detta strider mot reglerna anser Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, som själv tagit upp ärendet. Skälet är att det enligt IGM antyds i annonsen att Sveriges läkare skulle anse att denna beredning är förstahandsvalet vid alla långvariga smärttillstånd. Och läkemedel får bara kallas för ”förstahandspreparat” eller ”rutinpreparat” om flera specialister inom ett terapiområde förordar det.

Glaxo Smith Kline tycker å sin sida att citattecknen kring ”läkare” visar att ordet har en annan betydelse än vanligt, nämligen att läkemedlet måste förskrivas av en läkare.

Men enligt IGM ändrar inte citattecken på hur budskapet uppfattas. Visserligen kan annonsen läsas på två sätt, men vid en flyktig läsning framstår det som att läkarkåren är enig om att Alvedon 665 mg är ett rutinpreparat. Därför fälls Glaxo Smith Kline och måste betala 90 000 kronor i avgift till IGM.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev