Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ombud möter arga medlemmar

Publicerad: 29 maj 2008, 13:51

Arga mejl och telefonsamtal. Upprörda röster på medlemsmöten. Vårdförbundets ombud som deltog i avtalskongressen som röstade för ett nytt avtal med SKL har haft en tuff förmiddag då de i dag, torsdag, mött medlemmar på hemmaplan.


– Det är mycket besvikelse. Vi får räkna med ett stort medlemstapp, tror Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Alla de åtta ombuden därifrån röstade emot avtalsförslaget och har under dagen träffat medlemmar som inte tror att avtalet kan ge särskilt mycket lokalt.

Även ombuden från Västmanland och Västerbotten röstade överlag emot förslaget och har mött arga medlemmar.

I Stockholm säger Eva Nowak, vice ordförande i Vårdförbundets i Stockholm, att det kommer att krävas mycket tålamod och pedagogiskt sinnelag för att förmå medlemmarna att inse att avtalet faktiskt ger bättre möjligheter än tidigare.

– Jag röstade nej till det förra budet, men det här avtalet är bättre. Det finns större möjligheter att lokalt få arbetsgivarna att ta ansvar för lönebildningen för biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Avtalet är dessutom tidsbegränsat, vilket bidrar till att sätta press på landstingen, säger Eva Nowak.

Under dagen har Vårdförbundet i Stockholm, liksom flera andra avdelningar, fått många samtal från medlemmar som på grund av missnöje med avtalet, begär utträde ur förbundet.

– Vi kommer att gå runt och prata med dem som begärt utträde, för att höra vad de säger och få dem att tänka över saken, säger Ulla Althin, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Allt om konflikten och det nya avtalet. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev