Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ombyggd mat-tarmkanal gör patienten äcklad av fett

Publicerad: 26 april 2006, 08:11

Kraftigt överviktiga patienter som genomgår en särskild magsäcksoperation får en antabusverkan mot fett och vill äta nyttigheter. Det visar svenska forskare, som tror att metoden kan komma att användas som "metabol kirurgi" av typ 2-diabetiker.


En sista utväg för många patienter med extrem övervikt är att genomgå en magsäcksoperation. Den vanligaste operationsmetoden är idag gastric bypass. Jämfört med en annan metod, vertikalt bandad gastroplastik, VBG-operation, anses gastric bypass ge bättre total viktnedgång. I genomsnitt försvinner 75 procent av övervikten.

Forskare i Göteborg har nu undersökt varför gastric bypass fungerar bättre. Resultaten är överraskande, menar Torsten Olbers, biträdande överläkare vid kirurgkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska, och ansvarig för studien.

- Tidigare har man trott att patienterna äter mindre eftersom det blir mindre volym i mag-tarmkanalen som kan ta hand om födan. Men våra resultat pekar på att viktnedgången kan bero på att patienterna förutom att de äter mindre också normaliserar sin diet och äter nyttigare mat. De verkar dessutom få någon sorts antabusverkan mot fett, säger Torsten Olbers.

Gastric bypass innebär att större delen av magsäcken, tolvfingertarmen och en del av tunntarmen förbikopplas. Födan passerar istället bara en liten ficka av övre delen av magsäcken till vilken tunntarmen fästs, se illustration.

I sin studie jämförde forskarna i Göteborg sammanlagt 83 överviktiga patienter som hade lottats till antingen gastric bypass eller VBG-operation. I en tidigare publicerad uppföljning av studien har Torsten Olbers och hans medarbetare visat att gastric bypass gav bättre och mer bestående viktminskning, se Dagens Medicin nr 15/05.

Opererade skippar kakor och godis  I den nu aktuella uppföljningen som ska publiceras i tidskriften Annals of Surgery visar forskarna att energiintaget visserligen inte skiljde sig åt mellan de båda grupperna. Men patienterna som hade opererats med gastric bypass fick i sig mindre fett och mer kolhydrater. De åt signifikant mindre desserter, kakor och godis samt mer frukt och grönsaker.

- De sade sig undvika fetthaltig kost främst för att de inte ansåg sig må bra av det. En slutsats är att det uppenbarligen går att ändra folks beteende genom att bygga om dem i mag-tarmkanalen, säger Torsten Olbers.

Ett annat fynd i studien var att patienterna som hade opererats med gastric bypass reducerade sin vikt genom att minska på rätt sorts kroppsmassa.  Forskarna vet dock inte varför.

- Normalt vid viktnedgång minskas muskelmassan med upp till 25 procent. Men våra patienter minskade bara 14 procent i muskelmassa. Resterande viktreduktion kom från minskat kroppsfett, säger Torsten Olbers.

De goda effekterna på näringsintaget efter gastric bypass-operation tror forskarna delvis har att göra med ökad insöndring av olika "mättnadshormoner", som PYY och GLP-1, från nedre delen av tunntarmen.

- Vi har själva data som visar att de patienter som får mest viktnedgång efter gastric bypass-operation är de som har högst nivåer av PYY. En tänkbar förklaring är att det ökade hormonpåslaget är en reaktion på att man får maten direkt ned i tarmen, säger Torsten Olbers.

Han framhåller också att patienter som opereras med gastric bypass i de flesta fall blir friska från typ 2-diabetes. Detta skulle delvis kunna bero på ökad insöndring av GLP-1 som har en stimulerande effekt på insulininsöndring från bukspottkörteln.

- Över 90 procent av patienterna blir av med sin diabetes. Effekterna kan komma extremt fort. Nyligen hade vi en patient som före operation behandlades med 50 enheter insulin dagligen. Efter operation gick han hem utan att behöva ta sprutorna, säger Torsten Olbers.

Vill sänka BMI-gräns för operation  I dag ligger BMI-gränsen för gastric bypassoperation hos diabetiker vid 35. Hos överviktiga utan andra riskfaktorer ligger gränsen vid 40.

- Vi menar att effekterna är så pass övertygande efter gastric bypass att det kan vara dags att börja överväga "metabol kirurgi" hos överviktiga individer som har metabola syndromet, men som inte är tillräckligt överviktiga för att i dag uppfylla kraven för kirurgi, säger Torsten Olbers.

Christian Berne, professor i medicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en ledande svensk diabetolog, framhåller att gastric bypass är en mycket effektiv behandling ur metabol synvinkel. Han är dock tveksam till att generellt sänka BMI-gränsen för operation ytterligare hos diabetiker.  Det skulle helt enkelt uppstå ett kapacitetsproblem, menar han.

- Man kan inte heller bortse från att det ännu saknas långtidsdata om vad som händer med patienterna efter 30-40 år, vilket är viktigt eftersom patienterna är relativt unga när de opereras i dag, säger Christian Berne.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev