Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omdebatterad kurs avslutad

Publicerad: 10 december 2008, 09:10

Hallå där, Lars Backman, kursansvarig för den första kursen i gastro- och koloskopikompetens för sjuksköterskor som nyligen avslutades vid Ersta Sköndal högskola.


Hur går det för sjuksköterskorna?
– De 13 sjuksköterskorna från olika delar av Sverige är de första i Skandinavien som har gått den 60 poäng långa utbildningen. Två av dessa har egna undersökningspass vid Ersta sjukhus och står för 20 procent av de endoskopier som genomförs. Hur de kommer att arbeta på sikt är svårt att säga i nuläget. De skulle exempelvis kunna undervisa läkare och andra i endoskopiteknik.

Hur ser du på den debatt kursen skapade om sjuksköterskor som tar över läkaruppgifter?
– Jag håller inte med om den kritik som fanns. Det finns ingen anledning att sjuksköterskor inte ska lära sig den här sysslan. Yrket handlar om att lära sig tekniken med instrumentet. Det kan såväl sjuksköterskor som läkare lära sig. En skillnad är att sköterskorna under denna kurs till skillnad från de flesta läkare har fått en mer formaliserad utbildning och med ett formaliserat kunskapsprov.

Ska utbildningen fortsätta?

– Inte på Ersta högskola. Däremot kommer en liknande utbildning troligen att starta vid Tekniska högskolan i Karlskrona i vår. Sjuksköterskor ska absolut ha möjlighet att gå en sån här utbildning om de vill.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev