Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omega-3 kan skydda mot allergi

Publicerad: 16 oktober 2007, 08:38

Tillskott av omega-3-fettsyror kan ge barn skydd mot allergi, enligt preliminära resultat från en randomiserad studie som genomförts av forskare vid Linköpings universitet.


Studien visar att ettåringar vars mödrar ätit fiskolja under graviditeten och amningsperioden utvecklade allergiska reaktioner mot ägg i betydligt lägre grad än barn som inte fått omega-3 på detta sätt.

Analysen omfattade 117 gravida mammor från familjer med hög risk för allergi och astma. Från 25:e graviditetsveckan till och med tredje amningsmånaden tog hälften av dem varje dag nio kapslar med fiskolja som hade hög halt av omega-3-fettsyror. Resterande kvinnor fick placebokapslar.

Vid ett års ålder hade 13 procent av barnen som fått omega-3-tillskott utvecklat allergiska reaktioner mot ägg, jämfört med 25 procent av barnen i placebogruppen.

- Allergisk reaktion mot ägg tidigt i livet är en etablerad markör för senare utveckling av allergisk sjukdom som astma oberoende av eventuell utveckling av eksem, säger Malin Fagerås Böttcher, docent vid Linköpings universitet och en av de ansvariga för studien.

Forskarna kommer att följa barnen längre upp i åldrarna för att studera vilka som eventuellt utvecklar luftvägs- eller andra allergier. Delresultat från studien presenterades vid den internationella allergikongressen EACCI i Göteborg tidigare i år, och resultaten är nu insända till en vetenskaplig tidskrift för publicering.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev