Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Omöjligt att ha olika regelsystem i olika landsting”

Publicerad: 27 februari 2013, 06:30

Det blir omöjligt för landstingen att ha olika regelsystem med den nya patientlagen. Det säger Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på SKL.


Regeringens patientmaktsutredare Johan Assarsson presenterade nyligen sitt förslag till ny patientlag. Förslaget innebär bland annat att patienter ska kunna söka vård inom primärvården och den öppna specialistvården i hela landet oavsett var de bor.

Ett nationellt vårdval i den öppna specialistvården ställer nya krav på sjukvården. På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, arbetar man nu med att analysera konsekvenserna av en ny patientlag.

– Förslaget till ny patientlag kommer att kräva att vi går mot ett nationellt sjukvårdssystem, säger Göran Stiernstedt på SKL.

Med detta menar han att landstingen behöver fördjupa sitt sam­arbete.

– Det kommer att kräva en mycket­ större samordning än i dag. Det blir omöjligt att ha olika regelsystem i olika landsting. Då kommer patienten bara att söka sig till det bästa och mest generösa systemet, säger Göran Stiernstedt.

Han betonar att han inte har något emot de förändringar som den nya patientlagen innebär, tvärtom.

– Jag tycker att det här är bra. Det är viktigt att vi strävar mot en jäm­likare och mer patientcentrerad vård, säger Göran Stiernstedt.

Ett sätt att bli av med de olika reglerna ute i landstingen vore att förstatliga sjukvården. Det är ett förslag som väcks med jämna mellan­rum i debatten. Senast i en motion från de moderata riksdagsledamöterna­ Finn Bengtsson och Anne Marie­ Brodén, se Dagens Medicin nummer 42/2012. Men detta är inte en ­modell som ­Göran Stiernstedt tror på.

– Det finns ingenting som tyder på att vården skulle bli mer jämlik om den blev statlig. Då blir avståndet ännu längre mellan dem som styr vården och patienterna, säger han.

Däremot hoppas han fortfarande att staten ska ta tag i region­frågan och se till att antalet landsting krymper från dagens 21.

– Det blir lättare med en nationell samordning om vi får några färre landsting. Därför behövs en region­reform. Där krävs det ett statligt grepp. Det är ingenting SKL kan åstadkomma, säger Göran Stiernstedt.

SKL kommer att kalla alla landsting till en remisskonferens i vår där de tillsammans ska diskutera sitt ­remissvar på Johan Assarssons utredning.

Regeringens ambition är att den nya patientlagen ska börja gälla den 1 januari 2015. Men Göran­ Stiernstedt känner ingen stress med att hinna samordna alla regler i landstingen till dess. Han tror inte att en ny lag innebär att patienterna­ nästa dag börjar strömma över landstingsgränserna.
– Sådan här utveckling går väldigt långsamt. Medierna får en viktig roll i att sprida kunskap om möjlig­heterna som de nya reglerna innebär, säger Göran Stiernstedt.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News