Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omreglering kan orsaka ökat krångel med licensläkemedel

Publicerad: 13 maj 2009, 21:38

Ökad tillgänglighet är ett av de viktigaste målen när regeringen slopar apoteksmonopolet. Men för de patienter som står på licensläkemedel kan det tvärtom bli svårare att få tag på sin medicin.


Licensläkemedel är preparat som inte är godkända i Sverige, men som ändå förskrivs här efter ansökan hos Läkemedelsverket. Det kan handla om läkemedel som inte hunnit godkännas för försäljning ännu eller om medel som används av ett fåtal patienter.

Men det finns också relativt välanvända preparat som är licensläkemedel år efter år, och antalet beviljade licenser har stigit under senare år, se faktaruta här intill.

Under den tid som det varit monopol på apoteksmarknaden har den som står på ett licensläkemedel kunnat hämta ut sin medicin på vilket apotek som helst. Men när marknaden omregleras den 1 juli kommer Apoteket AB att få ett antal konkurrenter. Licensmedlet kommer då bara att kunna hämtas ut hos apotek som ingår i den kedja där patienten ursprungligen hämtade ut sitt preparat.

Därmed får de som flyttar till en annan ort, är på semester eller helt enkelt bor ”på gränsen” mellan två apoteks upp­tagnings­områden svårare att hämta ut sitt licensmedel.

– Det här blir ett bekymmer, det blir en begränsning av tillgängligheten. Men det är än så länge svårt att bedöma exakt hur stora problemen blir för patienterna, säger Magnus Thyberg, hand­läggare för läke­medels­frågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Bland licensläkemedlen finns Efudix, en kräm som används vid hudcancer, samt Roaccutan, för behandling av svår acne.

Enligt Berndt Stenberg, över­läkare på hudkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, lär de patienter som står på Efudix knappast påverkas när tillgängligheten till licens­medlen försämras.

Detta beror på att varje ny behandlingsomgång alltid föregås av ett läkarbesök. Om patienten exempelvis flyttar innebär det att hon eller han, om det behövs ytterligare en behandling, måste vända sig till en annan läkare och kan ansöka om en förnyad licens som är kopplad till ett apotek som ligger i närheten.

Berndt Stenberg bedömer att problemen kan bli större med Roaccutan. Detta då patienter med svår acne som drabbas av återfall kan inleda en ny behandling utan att träffa en läkare. I stället räcker det med att ha en telefonkontakt med läkaren.

Fler licenser godkändes i fjol

År 2007 beviljades totalt 37 901 licenser av Läkemedelsverket. Under 2008 steg antalet till 39 200. En licens innebär att apotek under upp till ett år får lämna ut ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Licenserna är av två typer: generella licenser som om­fattar flera personer samt en­skilda, som gäller för en patient.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev