Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omregleringen får både ris och ros

Publicerad: 16 juni 2014, 05:00

Från vänster läkaren Ken Granath, receptarien Gunilla Svensson och sjuksköterskan Helena Rosén.

Problem för patienter att få sina läkemedel, men också fler möjligheter för farmaceuter fram­hålls när Dagens Medicin frågar en läkare, en farmaceut och en sjuksköterska hur de ser på om­regleringen av apoteks­marknaden.


I sommar har fem år gått sedan apoteksmonopolet avskaffades. Hur ser du på omregleringen? Den frågan ställde Dagens Medicin till en läkare, en farmaceut och en sjuksköterska.

1 Ken Granath, distriktsläkare och verksamhets­chef på Aneby Vårdcentral i Småland.

– Det har blivit vanligare att apoteken saknar läkemedel när patienterna kommer dit, och det är ett stort problem, säger han.

I  övrigt anser Ken Granath inte att det har märkts så stora skillnader i  Aneby. I landet har apoteken öppet längre, men på orten snarast kortare.

–  Tidigare hade apoteket här öppet några timmar på lördagen, nu har det  helgstängt, men öppet på lunchen. Jag tycker att det är en försämring  att det inte går att handla läkemedel på helgen längre.

2 Gunilla Svensson är receptarie i Västra Götaland.  1990 började hon arbeta på Apoteket AB och stannade hos det statliga  företaget fram till för ett drygt år sedan. Då tog hon anställning på  Apoteket Kaprifolen på Öckerö som hör till Apoteksgruppen.

Hon delar  inte bilden av att lagerhållningen har blivit sämre. Åtminstone inte på  det entreprenördrivna apotek där hon arbetar. Där jobbar man mycket med  att vara lyhörd för patienterna.

– Nu månar vi mer om kunderna och  kan styra mer. Vi har ett väldigt bra samarbete med vårdcentralerna och  äldreboendena på Öckerö och vi stämmer regelbundet av med dem vilka  läkemedel som deras patienter behöver, säger hon.

I stort är hon positiv till omregleringen.

–  Det finns fler möjligheter att utvecklas i dag och vill man gå vidare  till andra tjänster är också möjligheterna större. På vårt apotek tycker  vi att det är roligt att marknadsföra oss mot våra kunder. Men visst  hör man om ökad stress från kollegor som arbetar på apotek i de större  städerna, säger hon.

3 Helena Rosén är  sjuksköterska inom hemsjukvården i Eksjö och har tidigare arbetat på  Sahlgrenska och på flera vårdcentraler i Göteborg. I Eksjö har  förändringarna inte varit så stora, men i Göteborg förekom problemet att  patienter inte fick sina läkemedel när de kom till apoteken.

Hon  välkomnar den nylanserade tjänsten som gör att man kan söka på nätet  efter vilka apotek som har ett visst läkemedel hemma, men påpekar att  många av de patienter som haft svårt att få tag på läkemedel är äldre  som kanske inte är vana att använda internet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev