Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omstart för 3R

Publicerad: 11 september 2015, 06:00

Det stora regiongemensamma it-projektet går in i en ny fas sedan programdirektören valt att sluta.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVästra GötalandsregionenRegion Skåne

Region Skåne, Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen är de tre R som äger och står bakom programmet 3R. Det startade 2014, har tillägget Framtidens vårdinformationsmiljö, Fvm, och är tänkt att mynna ut i gemensamt system för bland annat journaler och patientkommunikation, se faktaruta.

I slutet av sommaren meddelade dock 3R-samarbetet att programdirektören Annika Palmkvist lämnar sitt uppdrag för nya utmaningar efter drygt sju månader.

Hur påverkar det arbetet?

– Vi får göra en omstart till viss del. Samtidigt knyter vi de tre programcheferna tätare och ger dem mer mandat. Vi jobbar på precis som vanligt och får lite tid att fundera hur vi ska göra framöver, säger Ann Söderström, ordförande i 3R:s styrgrupp och hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till Dagens Medicin.

I slutet av april godkändes projektets så kallade Målarkitektur där det bland annat slogs fast att regionernas it-miljöer är i stort behov av förnyelse och att 3R Fvm:s arkitekturgrupp därför rekommenderar: ” … en upphandling av ett på marknaden existerande kärnsystem.”

Kärnsystemet ska, enligt arkitekturgruppen, stödja innovation, ge möjlighet till interaktion med andra aktörer och bygga på både nationella som internationella standarder. Allt för att skapa förutsättningar för flexibel utveckling av vårdens it-miljö.

Enligt Ann Söderström gäller fortfarande Målarkitekturen även om hon inte är säker på att det i slutändan bara ett system som ska köpas in. Någon traditionell upphandling blir det inte riktigt heller.

– Nej, vi väljer att kalla det anskaffningsprocess. Det är inga problem att rakt av upphandla ett system på marknaden, men vad vi vill är att få en kravställan från verksamheten där den beskriver vad den behöver. Och det innebär även att verksamheten måste anpassa sig och jobba med standardisering, säger hon.

Hon förklarar att det är först efter att verksamheten, som i det här fallet är sjukvården i Sveriges tre största landsting, har kommit med sina krav som 3R-projektet sedan går vidare till it-leverantörerna och inleder en så kallad konkurrenspräglad dialog. Enligt Ann Söderström borde dialogen vara i gång vid halvårsskiftet 2016.

– Många gånger när vi har upphandlat system har vi köpt det vi har kunnat få, nu vill vi vända på steken: Det är det här vi vill ha.

Och när kan anskaffningsprocessen sedan vara klar?

– Ett färdigt och implementerat idealsystem? Då är nog svaret aldrig, det kommer alltid finnas lite till att göra. Men som tidsplanen ser ut så kan man säga att om vi 2016 påbörjar den konkurrenspräglade dialogen så tror vi att vi påbörjar implementeringen 2019–2020.

Enligt Ann Söderström är det svårt att veta hur vården ser ut om fem år och hon tycker också att 3R ska ses som ett verksamhetsutvecklingsprojekt.

Hur går det med rekryteringen av programdirektörstjänsten?

– Vi är inte ute och rekryterar utan ser över hur vi bäst ska rigga vårt nationella programkontor då vi i det här läget fått starkare regionala kontor.

Det låter nästan som att den här tjänsten inte ska ersättas?

– Jo, jag tror att vi behöver ha någon som koordinerar och verkligen ser till att vi får leveranser. Ser till att vi gör lika och verkligen håller ihop det här.

Och hur skulle en platsannons se ut?

– Vi har inte riktigt kommit så långt. En väldigt duktig koordinator och projektledare som har erfarenhet stora komplexa organisationer med politisk ledning och att hålla ihop och driva projekt. Känner du någon eller?

Fotnot. Dagens Medicin har sökt Annika Palmkvist för en kommentar.

3R:s uppdrag …

… är att skapa framtidens vårdinformationsmiljö inom hälso- och sjukvårdsområdet. Med begreppet informationsmiljö menas funktioner som kommunikation, integration, proaktivitet och mobilitet för att skapa processtöd för verksamhet och invånare. Informationsmiljön skapar förutsättningar för beslutsstöd inom hälso- och sjukvården samt förutsättningar för kommunikation mellan vården och patienten.

Uppdraget omfattar även forsknings-, och kunskapsstöd samt verktyg för styrning och ledning. Funktionerna ska vara tillgängliga i realtid genom standardiserade digitala tjänster och verktyg för alla behöriga vårdgivare och för invånaren.

Källa: 3R Fvm

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev