Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omstridd läkare behåller legitimation

Publicerad: 24 augusti 2006, 10:08

Socialstyrelsen lämnar en anmälan mot barnläkaren Leif Elinder utan åtgärd. - Föga förvånande, vi har något som kallas yttrandefrihet i det här landet, säger Leif Elinder.


Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, reagerade tidigare i augusti på en debattartikel i Upsala Nya Tidning, där Leif Elinder bland annat kallar adhd ett "horoskopbegrepp".

I en skrivelse till Socialstyrelsen ifrågasatte Riksförbundet Attention huruvida Leif Elinder uppfyllde de medicinska kunskapskrav och den etiska hållning som krävs för att utöva läkaryrket.

Socialstyrelsen har nu beslutat att lämna Attentions skrivelse utan åtgärd. "Socialstyrelsen vill vidare understryka att varje svensk medborgare i enlighet med Yttrandefrihetsgrundlagen har rätt att i exempelvis tidningsartiklar fritt uttrycka tankar, åsikter och känslor", skriver Socialstyrelsen i sitt utlåtande.

Leif Elinder själv menar att utlåtandet från Socialstyrelsen var väntat och att han aldrig var orolig för att förlora sin legitimation.  - Det är skrämselpropaganda från Attentions sida det handlar om. Mig kan de inte skrämma, men det är klart att andra meningsmotståndare kan tystas av den här typen av utspel, säger Leif Elinder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev