Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omstridd läkare får 1,2 miljoner för att sluta

Publicerad: 24 oktober 2007, 07:54

Läkaren Rafik Abu-Ramadan får mer än 1,2 miljoner kronor för att sluta sitt jobb. Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal har köpt ut honom.
– Båda parter är nöjda med uppgörelsen. Det finns inget för­troende för honom längre bland patienterna, säger personal­chefen André de Vries.


Den omstridde läkaren Rafik Abu-Ramadan har gått hemma utan lön sedan januari i år, se Dagens Medicin nr 41/07. Först nu har arbetsgivaren lyckats nå en uppgörelse som innebär att Rafik Abu-Ramadan får 22 månads­löner à 55 000 kronor för att sluta på sjukhuset. Den 30 september var formellt hans sista arbetsdag.

– Vi gjorde en ekonomisk uppgörelse enligt gängse normer på arbetsmarknaden. Både han och vi är nöjda, säger André de Vries.

Fälld i HSAN fyra gånger

Det var i januari som historien kring Rafik Abu-Ramadan ­rullades upp och det avslöjades att han sökt arbete med misstänkt förfalskade tjänstgöringsintyg och genomfört omskärelser på ett felaktigt sätt. Ett fall betecknades som ”tortyrliknande behandling” av Socialstyrelsen och var så allvarligt att en liten pojke var nära att dö.

Men trots att läkaren fällts fyra gånger i Hälso- och sjukvårdsnämnd, HSAN, beslutade Socialstyrelsen nyligen att inte ingripa. Rafik Abu-Ramadan får fortsätta som läkare, men alltså inte längre på sin gamla arbetsplats Sahlgrenska universitets­sjuk­huset/Mölndal.

Personalchefen André de Vries kan inte svara på varför det tagit så lång tid för arbetsgivaren att komma fram till en lösning, utan konstaterar bara att han försökt nå en uppgörelse i snart ett års tid.

Leder den här historien till ändrade rutiner?

– Det har det redan gjort, även om just det här fallet inte främst berodde på några missade rutiner, säger André de Vries.

Med facit i hand är han frågande till varför läkaren anställdes från första början, trots fällningar i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och flera pågående ärenden.

– Under årens lopp har det varit väldigt varierande om­dömen om Rafik Abu-Ramadan med ytterligheter åt både det positiva och negativa hållet, säger André de Vries.

Polisutredningen om misstänkt urkundsförfalskning fortsätter att dra ut på tiden och har ännu inte kommit igång.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har Rafik Abu-Ramadan sökt nytt jobb som förbandsläkare inom Försvarsmakten, se nr 41/07. Nu satsar han även på en karriär utomlands. Enligt tv-programmet Uppdrag Gransknings hemsida har han ansökt om legitimation i Danmark.
Rafik Abu-Ramadan vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev