Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omstridd läkare kräver svar om dietisternas råd

Publicerad: 20 april 2007, 12:28

Den omstridda allmänläkaren Annika Dahlqvist vill veta vem som står bakom att dietister rekommenderar margarin i stället för smör.


I ett brev till Socialstyrelsen skriver Annika Dahlqvist att hon vill anmäla den eller dem som är ansvariga för kostrekommendationer för friska och sjuka i Sverige.

– Dietisterna rekommenderar margarin i stället för smör med motiveringen att det ska vara nyttigare för hjärtat. Själv har jag blivit mer och mer övertygad om att margarin är farligt för hälsan, säger Annika Dahlqvist, som slutade som allmänläkare på Njurunda vårdcentral utanför Sundsvall sedan hon hade stoppats från att ge sina kostråd om mer fett och mindre kolhydrater till diabetiker.

I dag går hon på vikariat som läkare, men har blivit känd inom vården och hos allmänheten som omstridd debattör i kostfrågor och för sin blogg i samma ämne. Hennes kostråd är för närvarande under utredning av Socialstyrelsen.

Nu vill Annika Dahlqvist veta på vilket underlag rekommendationerna om margarin byggs, då hon själv är övertygad om att de fetter som finns i till exempel det hårt marknadsförda margarinet Becell "lurar kroppen och höjer insulinresistensen".

Socialstyrelsen har i ett svar till Annika Dahlqvist förklarat att kostråden till sjuka återfinns i myndighetens nationella riktlinjer för vård och behandling, medan kostråden till friska handhas av Livsmedelsverket. I brevet beskrivs också möjligheten att anmäla en specifik dietist som gör fel.

Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund, uppger att de råd dietister ger i denna fråga grundar sig på de nordiska näringsrekommendationer som Nordiska ministerrådet publicerade 2004.

– Vi måste hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet precis som alla andra i sjukvården. Att en högre andel fleromättat fett förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom är vetenskapligt belagt, säger Elisabet Rothenberg.

Hon tycker att det är allvarligt att Annika Dahlqvist för ut kostråd utan tillräckligt vetenskapligt underlag.

– Det är ett problem för Läkarförbundet att de har medlemmar som så radikalt avviker från vetenskapen i sin yrkesutövning. Som ordförande hade jag varit djupt bekymrad. Det en läkare säger har dignitet i allmänhetens ögon och som sådan har man ett extra ansvar att inte oroa utan lugna befolkningen, säger Elisabet Rothenberg.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm säger att frågan om huruvida en läkare kan vara medlem i förbundet oftast baseras på om en tillsynsmyndighet har gjort en granskning.

– Självklart kan en läkare inte baserat på personligt tyckande utfärda råd om kost. Tror man inte på de kostrekommendationer som finns kan man göra en klinisk studie för att visa andra resultat, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev