Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omvänd triage kortade väntetider på akuten

Publicerad: 7 maj 2008, 11:43

Att sortera patienter utefter fallens komplexitet i stället för hur akut tillståndet är fick ner väntetiderna på en akutmottagning i Australien.


Ett försök på akuten vid Bankstown Hospital i Sydney, Australien, har ställt den på senare år populära patientsorteringsmodellen triage på ända. Och på så sätt drastiskt kortat väntetider, och även behandlingstider, för patienter på mottagningen.

Även personalens trivsel på jobbet har ökat, då stressen och arbetsbördan minskat.

Så, vad är då hemligheten?

Traditionella triagemodeller sorterar patienterna utefter hur akut deras tillstånd är. I det australiensiska fallet jobbade kliniken i stället utefter hur komplicerat ett fall var.

Två vårdlinjer sattes upp. Patienterna med mindre komplicerade åkommor skickades till ett speciellt område på akuten, där de var ur vägen för de mer komplexa fallen.

Dessa  enklare  patienter vårdades av så kallade nurse practitioners, det vill säga specialistutbildade sjuksköterskor.

Resurser kunde på så sätt frigöras till de mer komplexa patientfallen som fick vård enligt ett traditionellt akutomhändertagande.

Väntetiderna vid kliniken kunde med det nya tvåfilssystemet i genomsnitt sänkas från 55 till 32 minuter. Vårdtiden på akuten sjönk från 209 till 191 minuter.

Resultaten från försöket, som nu permanentats vid mottagningen, har publicerats online i Emergency Medicine Australasia.

Emergency Medicine Australasia online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev