Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Omvårdnad kan ta plats i fler register

Publicerad: 31 januari 2013, 09:45

Sjuksköterskornas insatser bör finnas med i fler kvalitets­register, anser Svensk sjuksköterskeförening.

Foto: Photos.com

Registrera sjuksköterskornas insatser mer! Det efterlyser Svensk sjuksköterskeförening. I dag finns inga data alls om omvårdnad i de flesta kvalitetsregister.


– Kvalitetsregistren har en oerhörd betydelse för att förbättra vården. Men om de ska få genomslag på bred front måste man mäta alla professioners insatser, säger projektledare Åsa Andersson på Svensk sjuksköterske­förening.

Trycksår, smärta och under­näring – den typen av uppgifter har inte precis prioriterats i vårdens register. En kartläggning som föreningen gjort visar att 65 av 92 granskade nationella kvalitetsregister helt saknar uppgifter om omvårdnad.

Det går stick i stäv med vad regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting enades om förra året: Registren ska vara till för alla vårdens professioner, inte bara för läkarna. Även en statlig översyn av kvalitetsregistren har slagit fast att andra områden än de rent medicinska bör få betydligt större plats.

Att mäta omvårdnaden mer är nödvändigt för att göra sjukvården bättre, enligt en rapport från Svensk sjuksköterskeförening.

– Omvårdnad utgör en väldigt stor del av insatserna för patienten. Och om registren riktar sig till alla inom vården kommer de att ses som naturliga redskap för förändring och för att underlätta team­arbete, säger Åsa Andersson.

Föreningen har även utarbetat förslag till omvårdnadsvariabler inom tio områden där det finns tillräckligt mycket kunskap för att veta vad som kan mätas och hur. Det handlar bland annat om vårdplaner, fall, trycksår och stöd till närstående. Och chansen är stor att omvårdnad breder ut sig inom registren, tror Åsa Andersson.

– Mardrömmen är att detta skulle hamna på hyllan, men vi märker en stor efterfrågan. Många har redan börjat fundera i de här banorna och vi har goda förhoppningar om en ganska snabb utveckling, säger hon.

Bland annat planerar Riksstroke att testa ett antal av de omvårdnadsvariabler som föreningen har tagit fram.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev