Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ond armbåge kan bli bra med patientens egna blodplättar

Publicerad: 23 oktober 2006, 10:52

Personer som lider av tennisarmbåge kan behandlas genom att deras egna blodplättar sprutas in i armbågen. Metoden är effektiv och ofarlig, hävdar amerikanska forskare.


Blodplättar, eller trombocyter, är blodceller som ansvarar för att blodet levrar sig vid skadade områden. De spelar också en viktig roll vid inflammationer och innehåller tillväxtfaktorer som är nödvändiga för att läka skador i kroppen.

Nu har en amerikansk forskargrupp vid Menlo Medical Clinic vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, USA, sett goda resultat när blodplättar injiceras i patienter som lider av tennisarmbåge - ett smärtsamt tillstånd som inte bara drabbar tennisspelare, utan även andra personer som utsatt armbågsleden för slitage genom påfrestande rörelser med handleden och underarmen.

Och det är förmodligen trombocyternas läkande förmåga som hjälper den onda armbågen.

15 personer som led av tennisarmbåge ingick i studien. De hade lidit av tennisarmbåge i flera månader och hade behandlats med sjukgymnastik, antiinflammatorisk medicin och kortisoninjektioner, utan att deras symtom hade förbättrats.

Forskarna tillverkade blodplasma med 500 gånger högre koncentration av blodceller jämfört med vanligt blod genom att koncentrera blodprov tagna från försökspersonerna själva. Den koncentrerade blodblandningen injicerades sedan i armbågsleden.

Fem personer i en kontrollgrupp injicerades i stället med ett lokalt bedövningsmedel.

Fyra veckor senare uppgav gruppen som hade injicerats med blodplättar en 46-procentig förbättring på en smärtskala. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 17 procent.

Efter två år var 93 procent av de patienter som hade behandlats med blodplättarna helt nöjda. Sju procent var delvis nöjda.

Kontrollpersonernas tillstånd gick inte att mäta inom ramen för studien, eftersom flera av dem hade sökt annan behandling för sina onda armbågar.

Forskarna tror att trombocytinjektionerna hjälpte kroppens naturliga läkningsprocess på traven.

Studien publiceras i novembernumret av The Amercan Journal of Sports Medicine.

The American Journal of Sports Medicine, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev