Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Onkologer rangordnar alla tumörbehandlingar

Publicerad: 22 mars 2005, 13:04

Ett gigantiskt prioriteringsarbete har påbörjats av svenska cancerspecialister. En arbetsgrupp har arbetat fram en modell för att rangordna alla insatser mot tumörsjukdomar.


Vilken behandling cancerpatienter får är i dag ofta beroende av var de bor. En ökad nationell samsyn inom cancersjukvården var ett viktigt tema på årets Onkologidagar, som hölls den 16 till 18 mars i Stockholm. Enigheten var stor om att en nationell cancerplan behövs och att Socialstyrelsens riktlinjer för bröst-, prostata- och koloncancer har kommit en bra bit på väg.   Dessutom lanserades en modell för att skapa en rangordningslista för alla cancerformer.

- Annars är det risk att de tre cancerformerna i Socialstyrelsens riktlinjer blir prioriterade framför andra tumörformer, säger Gunnar Wagenius, överläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och en av de fyra som har tagit fram modellen på uppdrag av Svensk onkologisk förening.

Prioriteringar behövs inom cancersjukvården som aldrig förr, anser de. Allt fler människor får en cancerdiagnos, behandlingarna blir fler och dyrare och resurserna allt snävare.

Insatser rangordnas från ett till tio  Modellen liknar den i Socialstyrelsens riktlinjer. Inspiration kommer även från prioriteringsarbetet i Västra Götaland och Östergötland. Ett tillstånd, till exempel prostatacancer, kopplas till en åtgärd, som strålbehandling, och rangordnas. Tillståndets allvar, åtgärdens nytta, risker och kostnad vägs in. Patientnyttan vägs samman av chansen att bli botad, att leva längre och att må bättre både kroppsligt och psykosocialt.   Tanken är att företrädare för varje tumörgrupp ska göra en lista och att de listorna ska bakas samman till en enda, där alla insatser får en siffra mellan ett och tio och där ett har högsta prioritet.

Åhörarna fick testa modellen på tre fall: strålning av skelettmetastaser vid prostatacancer, cytostatika vid bröstcancer och strålbehandling vid larynxcancer. Men en del invände att det kändes fel att jämföra tre fall med olika tumördiagnoser.

Kritik mot att dubbelarbete görs  En som uttryckte viss tveksamhet var Roger Henriksson, professor i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.   - Vem ska avgöra i slutändan om en viss åtgärd ska prioriteras eller ej? Det finns positiva sidor av att skapa prioriteringslistor. Men jag tycker att det är ett missutnyttjande av samhällets resurser att både Socialstyrelsen, landstingen och specialitetsföreningarna var för sig bedriver prioriteringsarbete.

Det är just i den individuella situationen som rangordningslistan ska vara ett stöd, poängterade arbetsgruppen.

- Redan i dag görs prioriteringar, men i stället för att utgå från en strukturerad diskussion bygger de på enskilda läkares bedömningar, sade Tor Ekman, verksamhetschef på Jubileumskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Några vände sig mot att läkare ska vara med och ta bort behandlingar genom prioriteringar.

- Men det är ju inte vi som ska spara bort behandlingar. Med en rangordning kan vi ge politikerna svar: "Vill ni spara tio miljoner, är det de här behandlingarna vi måste ta bort", förklarade Gunnar Wagenius.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev