fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Onödiga återinskrivningar förhindras

Publicerad: 13 februari 2013, 06:00

Geriatrikern Malin Engström på Mälarsjukhuset anser att de behöver fler vårdplatser på geriatriken och en utökning kan vara på gång.

Foto: Jonas Bilberg/Bildbyrån

Genom Mälarsjukhusets mobila team och direktinskrivningar på vårdavdelning behöver färre sjuka äldre än tidigare åka in och ut på sjukhus ”i onödan”.

Ämnen i artikeln:

Mälarsjukhuset

Men fortfarande återinskrivs varje vecka äldre multisjuka inom 30 dagar på Mälarsjukhuset. Det kan till exempel vara en äldre från ett korttidsboende som bedömts klara sig hemma men blivit akut sjuk.

Ofta är anledningen till en återinskrivning en kombination av en kroppslig försämring och brist på information om till exempel nya läke­medel, enligt Malin Engström, ansvarig läkare på geriatriska sektionen på Mälarsjukhuset i Eskils­tuna.

– En stor del av återinskrivningarna kan relateras till olämplig läkemedelsanvändning, säger hon.

I hela landet beger sig många multisjuka äldre till sjukhus utan att först ta kontakt med en läkare eller sjuksköterska, enligt Webbkollen. Inom Mälarsjukhusets upptagnings­område kan de ringa Mobila närvårdsteamet som består av en specialist i allmänmedicin och distriktssköterskor. Teamet är i tjänst på dagtid och har direkt förbindelse med hemsjukvården och biståndshandläggarna i kommunerna.

– Teamet kan både göra akuta insatser, som att ge vätskedrivande medel, och bedöma om den äldre behöver sjukhusets insatser, säger Malin Engström,

I cirka 7 procent av mobila teamets utryckningar bestämmer ­läkaren att den äldre ska läggas in. Finns det plats inom geriatriken är det förstahandsvalet, annars blir det på någon annan avdelning.
Fem besök om dagen

Mobila teamet började som ett projekt 2009 och är nu permanent. Det gör fyra–fem hembesök om dagen och ger även råd på telefon. Den här förebyggande verksamheten minskar också trycket på akuten, men det finns inga beräkningar om vad det betyder i reda pengar.

Mälarsjukhuset arbetar även med att förbättra rutinerna vid utskrivningen från sjukhus. Som regel­ ­bokas ett återbesök in inom fyra veckor.

– Men jag ser i Webbkollen att de flesta försämringarna kommer den första veckan. Vi får fundera på om vi ska ändra tiden, säger Malin Engström.

Hon tycker att Mälarsjukhusets ambitionsnivå för äldresjukvården  har höjts under senare år, även före regeringens äldresatsning och äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm. Men hon anser att det fortfarande finns för få platser inom geriatriken.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev