Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Operation och utflykt till Taj Mahal - på samma resa

Publicerad: 5 Februari 2007, 16:55

Välbeställda västerlänningar som vill slippa långa vårdköer kan numera söka sig till Indien för sin operation. Indiska vårdföretag satsar stort på att lansera sin vård i USA och Västeuropa, och erbjuder exempelvis turer till det legendariska palatset Taj Mahal (bilden) i anslutning till operationen.


Under år 2005 behandlades 150 000 utländska patienter i Indien, till ett värde av cirka 2,8 miljarder kronor. År 2012 väntas den indiska marknaden för sjukvårdsturism vara värd runt 14 miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Normalpatienten som söker sig till Indien för vård är en amerikan som inte har råd med operation i USA, men andelen västeuropéer som tröttnat på långa vårdköer hemma har ökat.

Främst är det höft- och knäledsoperationer som är intressanta för de internationella vårdtagarna, då denna typ av operationer är lättare att planera inför än exempelvis hjärtoperationer.

Priset på en höftledsoperation på ett privat sjukhus i Indien uppgår till cirka 45 000 kronor. På privata Sophiahemmet i Stockholm kostar samma operation 80 000 kronor.

Sjukvårdsturismen i Indien har utvecklats till en renodlad industri, och vissa arrangörer erbjuder exempelvis sightseeing till Taj Mahal eller spasemestrar i anslutning till operationerna, skriver tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev