Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Operationer av prostatacancer ifrågasätts i avhandling

Publicerad: 13 maj 2008, 09:41

Att behandla lokalt begränsad prostatacancer kan ge patienten sämre livskvalitet än om man avstår från behandling. Det är budskapet i en ny avhandling.


Ove Andrén, överläkare vid urologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro, lägger på fredag fram sin avhandling ”Natural history and prognostic factors in localized prostate cancer” vid Hälsoakademin på Örebro universitet.

– En operation är ett omfattande ingrepp, som inte sällan ger allvarliga biverkningar, till exempel läckage och impotens. Om det är en lokalt begränsad cancer så måste man överväga om man ska behandla eller ej. Många behandlingar och operationer görs i onödan eftersom det ännu inte finns något pålitligt sätt att förutsäga hur dessa cancertumörer kommer att utvecklas, säger han i ett pressmeddelande.

Ove Andrén har studerat journalerna för obehandlade prostatacancerpatienter under 20 år. 80 procent av de aktuella patienterna avled av andra orsaker än prostatacancer, medan resterande 20 procent till slut avled av cancern.

Någon tidsgräns för när man kunde känna sig ”säker” fanns inte. Till och med efter 15 år fanns det patienter som dog på grund av sin prostatacancer.

Ove Andrén drar slutsatsen att de som har mest att vinna på en operation är de yngre patienterna. De som vinner minst är patienter över 70 år, eftersom risken är liten att cancern försämras under deras livstid.

Han konstaterar dock att man som läkare inte kan ge patienter någon garanti att det är säkert att avstå från behandling, eftersom  det inte finns någon metod för att säkert avgöra cancerns framtida förlopp för enskilda individer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev