Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Operationer ställs in efter misstänkt mord på patient

Publicerad: 4 mars 2009, 10:18

Mordanklagelserna mot en läkare har skapat stor förstämning bland personalen på Karolinska universitetssjukhuset. Nu ställs planerade operationer in. (Ny version 16.27)


Läkaren, som misstänks ha dödat en patient vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, hämtades av polis i måndags. Barbro Fridén, chef för hela Karolinska universitetssjukhusets barndivision, fick kunskap om händelsen tidigt i går, tisdag.

– Man blir naturligtvis bestört. Det går inte att förbereda sig för något sådant här. Jag har aldrig hört talas om någonting liknade i svensk sjukvård, säger hon.

Den anhållna läkaren har arbetat på Astrid Lindgrens barnsjukhus i flera år. Enligt Barbro Fridén har hon omkring 50 arbetskamrater bara på den egna avdelningen. Om de direkt berörda på andra avdelningar räknas in rör det sig om flera hundra personer.

Hur har personalen reagerat?

– Medarbetarna är förstås sorgsna och oroliga. Både för den här personens skull och för vad det innebär för oss. Vi försöker att erbjuda allt stöd vi kan.

Företagshälsovårdens krisbearbetningsfunktioner kopplades in redan i går, tisdag. På förmiddagen i dag, onsdag, har sjukhuset tillsatt ett eget kristeam som stöttar personalen.

Enligt Barbro Fridén kompliceras arbetet av att det fortfarande inte finns några säkra uppgifter om vad läkaren anklagas för. Informationen som sjukhuset har fått från polisen har varit knapphändig.

– Osäkerheten är alltid jobbig, men så här ser en polisutredning ut. Det är bara att acceptera det.

Hur har den vanliga verksamheten påverkats?

– Vi har väldigt duktig personal. De jobbar på.

Sent på eftermiddagen i dag, onsdag, beslutade sjukhusledningen ändå att ställa in stora delar av den planerade kirurgin på Astrid Lindgrens barnsjukhus under torsdagen.

– Folk är rätt tagna och behöver tid för att bearbeta det här. Det är en så dramatisk situation. Därför har vi tagit det här beslutet, förklarar Barbro Fridén.

Uppgifterna om att läkaren misstänks för ett barmhärtighetsmord på en liten flicka med hjärnskador vill hon inte kommentera.

– Vi har inte haft någon möjlighet att kontakta vår medarbetare. Med tanke på att vi vet så oerhört lite så kan det bli fel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev