Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Operationsrobot står still på grund av personalbrist

Publicerad: 7 mars 2008, 14:16

Bristen på främst operations- sjuksköterskor gör att den splitter nya operationsroboten vid Universitetssjukhuset i Linköping står oanvänd tre dagar av fem.


I slutet av förra året invigdes operationsroboten "Ebbe" på operationsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping. Men personalbristen på sjukhuset gör att roboten endast används två dagar i veckan.

Än så länge är det bara prostataoperationer som genomförs, även om tanken på sikt är att betydligt fler kirurgiska ingrepp ska kunna utföras med hjälp av roboten.

Claes Juhlin, verksamhetschef för kirurg- och urologkliniken i Östergötland, ser flera förklaringar till det dåliga utnyttjandet.

- Främst handlar det om personalbrist. Operationspersonal, i första hand operationssjuksköterskor, saknas. Vi måste därför omprioritera vilka patienter som ska opereras vid universitetssjukhuset. Detta ska ske genom att  koncentrera den mer avancerade kirurgin till universitetssjukhuset och lägga de enklare ingreppen på andra enheter, säger han.

Var det en felprioritering att köpa in en dyr operationsrobot innan problemen i andra led av organisationen var åtgärdade?

- Beslutet om att köpa in roboten togs då vi hade en bättre situation framför allt på personalsidan. Det var definitivt inget lättvindligt köp. Men jag är positiv. På sikt kommer vi att få till det så att roboten kan utnyttjas varje dag, säger Claes Juhlin.

Redan till våren räknar Claes Juhlin med att "Ebbe" kommer att kunna användas till mer än urologernas prostataoperationer.

- Det kommer att bli många som slåss om den här roboten. Ett annat problem i sammanhanget är ju att robotkirurgi i dag tar längre tid per ingrepp jämfört med traditionell kirurgi. Men även den aspekten räknar jag med kommer att försvinna när vi lär oss utnyttja tekniken mer effektivt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev