Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Opererar med omdiskuterad metod

Publicerad: 19 december 2012, 10:43

Foto: Photos.com

NY VERSION En kirurg behandlar whiplash-skador med en omdebatterad metod. Nu har han anmälts av en enskild person och Socialstyrelsen ska granska kirurgen.


Den svenske kirurgen Åke Nyström har behandlat patienter i USA med den omdebatterade metoden triggerpunktskirurgi.

Nu rapporterar SVT Gävledala att han har flyttat hem till Sverige. Han jobbar på lasarettet i Enköping samtidigt som han opererar patienter med whiplashskador på en klinik i Linköping.

Följande text finns att hitta på läkarens hemsida:

”Många patienter från hela världen har tidigare behövt rest till USA för att behandlas av Åke Nyström, men han har under 2011 flyttat sin praktik till Sverige.”

Enligt Socialstyrelsen har Åke Nyström nu anmälts av en enskild person, vilket har lett till att myndigheten har bestämt sig för att granska metoden på nytt.

Ställföreträdande avdelningschefen på Socialstyrelsens tillsynsavdelning, Gunnar Moa, säger till Dagens Medicin att det hittills inte funnits tillräckligt med vetenskaplig dokumentation om  triggerpunktskirurgi för att den ska godkännas.

– Den bedömning som finns idag grundar sig på en rapport från 2007 och en uppdatering från 2011 då vår kunskapsavdelning gjorde en ny sökning i den vetenskapliga dokumentationen. Men i övrigt är det i dagsläget en öppen fråga, och det är det som är föremål för vår utredning, säger han.

Den enskilda anmälan utreds just nu av handläggare på Region Sydöst på Socialstyrelsen.

Åke Nyström själv säger till SVT Gävledala att Socialstyrelsen särbehandlar honom.

– Jag har svårt att se, hade svårt att inse, att just min verksamhet skulle särbehandlas. Men om så är fallet må det vara så och jag tänker inte jag gå i polemik med Socialstyrelsen, säger han till tv-kanalen.

Relaterat material

Behandling vid pisksnärtskador ska utredas

Inget stöd för kirurgi vid whiplash-skador

Även Värmland nobbar triggerpunktskirurgi 

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev