Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Öppen vård med särskilda villkor ska förbättra psykiatrin

Publicerad: 30 mars 2006, 14:52

Det behövs en ny vårdform i psykiatrin som ligger mellan slutenvården och öppenvården. Det anser psykiatrisamordnaren Anders Milton.


Enligt Anders Milton finns det en grupp patienter som i dag faller mellan stolarna inom psykiatrin. Det handlar om personer som inte längre är i behov av att vara inlagda, men fortfarande behöver kontinuerlig behandling.

För att täppa till denna brist föreslår Anders Milton att en ny vårdform införs i psykiatrin - öppen vård med särskilda villkor för patienter som vårdas inom psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård. Förslaget överlämnades i dag, torsdag, till regeringen.

- För de patienter som på grund av sin psykiska sjukdom inte förstår sitt vårdbehov men ändå med bra stöd och omsorg kan leva i samhället ska det finnas en systematik för att möta dessa behov, säger Anders Milton,enligt ett pressmeddelande.

Förslaget innebär enligt psykiatrisamordnaren en möjlighet till successiv utslussning under längre tid än vad reglerna i dag tillåter. Beslut om den nya vårdformen ska enligt förslaget fattas av länsrätten efter ansökan från chefsöverläkare.

En samordnad vårdplan ska upprättas mellan landsting och kommun för att säkra samordnad planering. Om patienten inte följer de aktuella föreskrifterna får chefsöverläkaren besluta om återintagning och därefter ansöka hos länsrätten om att få fortsätta vårda patienten i slutenvård.

Enligt Anders Milton kan den nya vårdformen minska behovet av slutenvårdsplatser, medan resurserna kan behöva öka i öppenvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev