Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Öppnar för privata sjukhus

Publicerad: 11 november 2002, 12:37

Läkarförbundet ser inga hinder mot att privatisera universitetssjukhusen. Vårdföretagarna och Praktikertjänst kräver att universitetssjukhusen och den högspecialiserade vården överförs till staten.


Det framgår av remissyttrandena till regeringens utredning "Vinst i vården". Läkarförbundet skriver i sitt remissyttrande att det endast är behovet av mångfald som talar för att dagens huvudmän bör behålla viss produktion av hälso- och sjukvård i egen regi: "Det är vårdens innehåll och inte dess driftsform som är av intresse för patienten", argumenterar Läkarförbundet.  Socialstyrelsen säger nej  Inte ens statens ansvar för utbildning och forskning anses vara ett tillräckligt starkt motiv för att de stora utbildningssjukhusen måste vara offentligt ägda: "Det viktiga är att statens utbildnings- och forskningsuppdrag är tydligt formulerat och noggrant följs upp".  Läkarförbundet hävdar samtidigt att många landsting och regioner har för litet underlag för att kunna säkra kvaliteten i den högspecialiserade vården. Beställningar av sådan vård bör därför göras på nationell och/eller på regional nivå.  Viss myndighetsutövande sjukvård, till exempel rättspsykiatri och smittskydd, bör dock drivas i offentlig regi, enligt Läkarförbundet.  Socialstyrelsen argumenterar kraftfullt mot att universitetssjukhusen privatiseras. Myndigheten varnar för att en utförsäljning av universitetssjukhusen skulle göra det svårare att samordna den högspecialiserade vården och för att privata intressenter skulle ha svårare att hantera det ojämna inkomstflödet i den högspecialiserade vården.  I yttrandet skriver Socialstyrelsen vidare: "Vid ekonomiska problem torde en inte obetydlig risk finnas att den medicinska forskningen, som är en nationell angelägenhet, stryps på bekostnad av det mer kortsiktiga vinstintresset."

Näringslivet avvisar stopplagen  Näringslivets representanter avvisar regeringens tillfälliga stopplag mot utförsäljning av akutsjukhus, se även nedan, till privata företag med vinstintressen. Samtidigt förespråkar Praktikertjänst, Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv att universitetssjukhusen tas över av staten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev