Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Öppnar för statlig vård

Publicerad: 26 september 2013, 14:17

Göran Hägglund

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Socialminister Göran Hägglund (KD) är inte främmande för att pröva frågan om ett förstatligande av sjukvården. Det sade han i sitt inledningstal på Kristdemokraternas riksting.


När Kristdemokraterna öppnade sitt riksting i Karlstad inledningstalade socialminister Göran Hägglund i sin roll som partiledare. En stor del av talet handlade om sjukvården. Han hyllade de satsningar som Kristdemokraterna genomfört sedan partiet fick ansvar för vårdfrågorna i regeringen 2006. Göran Hägglund sade att kvalitén på vården är högre än någonsin och att patienterna blir allt nöjdare.

Men han tog också upp några utmaningar där han ansåg att vården behöver bli bättre. Bland annat sade han att  det finns oförsvarliga skillnader i vårdens kvalitet mellan olika landsändar . Han lyfte också fram att mer av de vårdanställdas arbetstid måste användas för patientmöten. Ett uttalande som kan ses som ett svar på Socialdemokraternas förslag om en vårdrevision för att kartlägga onödig byråkrati i vården.

Göran Hägglund konstaterade att det inte är lätt för de små landstingen att  hålla hela bredden av förmågor som krävs  och att det därför behövs bättre nationell samordning.  Sättet att organisera vården skapar begränsningar  fortsatte han och tog sedan upp arbetsfördelningen mellan staten och landstingen.

Som avslutning på sjukvårdsavsnittet i sitt tal öppnade Göran Hägglund upp för möjligheten att avskaffa landstingen.  Jag är inte ens främmande för att pröva frågan om ett förstatligande av sjukvården. Det är dags för en genomgång av arbetsfördelningen mellan kommuner, landsting och stat , sade Göran Hägglund.

Beskedet till ombuden på Kristdemokraternas riksting är en tvärvändning mot hans tidigare ställningstaganden som socialminister. Så sent som på ett seminarium under Almedalsveckan förra året sade han att  vi finansierar vården genom landstingsskatt i Sverige och jag ser inga skäl att ändra på det .

Relaterat material

Krav på statlig finansiering av vården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev