Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oppositionen ifrågasätter motivet för sammanslagning

Publicerad: 26 oktober 2009, 13:50

Oppositionen ifrågasätter motivet för sammanslagning

Den politiska oppositionen i Region Skåne kritiserar planerna på en sammanslagning av de två universitetssjukhusen.


Socialdemokraterna i Skåne är positiva till planerna på ett nytt universitetsmedicinskt centrum och till den vårdsamordning som redan har genomförts inom projektet Proluma. Däremot vill partiet inte se någon sammanslagning av sjukhusen i Lund och Malmö.

– Det finns ett skäl till att man har en organisation för varje sjukhus. Beslutsvägarna ska inte vara för långa. Det blir bara stort och byråkratiskt, säger gruppledaren och regionrådet Uno Aldegren (s) till Dagens Medicin.

Själv kan han inte se något klart syfte med planerna på Skånes universitetssjukhus.

– Jag vet egentligen inte vad som ligger bakom detta. Det kan vara så enkelt som att man har gjort det i Stockholm och i Göteborg, och då måste vi göra det här också. Det känns väldigt oprofessionellt, i så fall.

Uno Aldegren kritiserar även majoritetens sätt att informera om planerna. Oppositionen fick inte veta något om vad som var på gång förrän i dag, måndag, när ett pressmeddelande skickades ut.

– Det enda jag kan tänka mig är att man har för dåligt på fötterna. Beslutsunderlaget kanske inte tål granskning. Jag tycker att det är dåligt ledarskap, säger Uno Aldegren.

Relaterat material

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev