Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oppositionen sågar alliansens vårdpolitik på alla punkter

Publicerad: 10 augusti 2010, 12:42

Regeringens vårdpolitik är ett stort misslyckande. Det hävdar Socialdemokraterna i en granskningsrapport inför valet.


Med drygt en månad kvar till valet höjs temperaturen i den inrikespolitiska debatten. I dag, tisdag, presenterar Socialdemokraterna en ny rapport där regeringens vårdpolitik döms ut som en totalflopp.

Bland annat hänvisar partiet till statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som visar att drygt 2 000 personer fler stod i kö i maj 2010 jämfört med i maj 2006.

– Sanningen är att regeringen varken har lyckats få vårdgarantin eller kömiljarden att fungera. Köerna ligger på ungefär samma nivå som när regeringen tillträdde. Problemet kvarstår därmed att lösas, säger Socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna upprepar också sin kritik mot de borgerliga på flera andra punkter. Regeringen anklagas för att ha öppnat upp för marknadslösningar på sjukhusen och för att ha försämrat för sjuka genom den nya sjukförsäkringen. Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting får kritik för att ha infört en vårdvalsmodell där det lönar sig att prioritera småkrassliga patienter framför svårt sjuka.

Läs rapporten:

Socialdemokraternas granskning (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev