Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oppositionen splittrad om vården i skuggbudgeten

Publicerad: 6 oktober 2009, 12:56

Socialdemokraterna satsar 1 miljard kronor på fler anställda och ökad kvalitet inom vården i sin skuggbudget.


På tisdagsmorgonen presenterade oppositionspartierna socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet sina skuggbudgetar för perioden 2010-2012. Inom vårdområdet har de tre partierna bara en sak gemensamt: de vill genomföra en informationskampanj om hiv/aids.

Utöver detta är oppositionen splittrad. Socialdemokraterna vill ha en stor satsning, 11 miljarder kronor, på mer personal till kommuner och landsting. 1 miljard i denna satsning ska gå till ökad kvalitet och framtidssatsningar inom sjukvården

Satsningen ska främst riktas till att modernisera sjukvården, höja kvaliteten i vården och genomföra förbättringar för de mest sjuka äldre , skriver socialdemokraterna i budgeten.

Förutom denna miljardsatsning vill socialdemokraterna göra flera mindre riktade satsningar inom vårdområdet. Bland annat ska 100 miljoner kronor investeras i att skydda barn och ungdomar från krisens effekter. Hälften av pengarna ska gå till skolhälsovården och den andra hälften till missbrukarvården.

Unga drogmissbrukare ska få vård utan dröjsmål. Vi menar att väntetiden till behandling behöver kortas till högst två veckor , skriver socialdemokraterna i budgeten.

■ Socialdemokraterna vill också lägga 300 miljoner kronor på att ge fri tandvård till unga mellan 19 och 24 år.
     ■ Missbrukarvården får 30 miljoner för att fortsätta projektet "Ett kontrakt för livet".
     ■ En informationssatsning på hiv/aids får 10 miljoner.
     ■ Äldreomsorgen får dessutom 100 miljoner för att genomföra en kompetenshöjning för personalen.

Miljöpartiet vill precis som socialdemokraterna ha fri tandvård fram till 25 års ålder och mer pengar till skolhälsovården. Den största satsningen vill man göra på psykiatrin. I budgeten poängterar partiet att man vill satsa mer på förebyggande åtgärder.

Genom att stärka det som är hälsofrämjande, undvika det som är sjukdomsalstrande och hela tiden ha ett folkhälsoperspektiv i fokus på alla nivåer kan vi nå en bättre sammantagen hälsa i samhället samtidigt som vi minskar kostnaderna.

Även vänsterpartiet vill göra satsningar på psykiatrin och tandvården. Inom tandvårdsområdet vill man ha ett högkostnadsskydd motsvarande det som finns inom sjukvården.

Hela reformen är inte möjlig att genomföra inom ramen för ett års budget men det är en nödvändig riktning att gå i , skriver partiet i sin budget.

Vänsterpartiet vill även satsa på äldrevården, brottsofferjouren för HBT-personer och på förlossningsvård i glesbygden.

Relaterat material

SKL välkomnar regeringens vårdsatsningar i budgeten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev