lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Optisk tomografi och ultraljud förbättrar bröstcancerdiagnosen

Publicerad: 27 september 2005, 08:17

Med hjälp av en kombination av optisk tomografi och en vanlig ultraljudsundersökning kan det bli lättare att särskilja tidiga stadier av bröstcancer från ofarliga förändringar. Det visar en studie som publiceras i det senaste numret av Radiology.


Redan på ett tidigt stadium innehåller invasiva brösttumörer betydligt fler små blodkärl jämfört med godartade förändringar, ett faktum som forskare vid University of Connecticut, USA, utnyttjade i den aktuella studien.

I studien ingick 65 patienter med sammanlagt 81 förändringar i brösten. Forskarna lokaliserade förändringarna genom av en vanlig ultraljudsundersökning. Men med hjälp av en liten sensor, monterad på ultraljudsutrustningen, kunde de även beräkna koncentrationen av hemoglobin i de aktuella förändringarna. Tekniken, optisk tomografi, utnyttjar ljus med våglängder nära det infraröda ljuset och informationen från sensorn omvandlades sedan, med hjälp av an dataalgoritm, till information om hur mycket hemoglobin det fanns i respektive förändring.

Det visade sig att de förändringar där en biopsi senare kunde konstatera cancer innehöll minst dubbelt så mycket hemoglobin jämfört med förändringar som diagnostiserades som godartade.

Enligt forskarna kan kombinationen av de båda teknikerna bli ett värdefullt verktyg för att på ett tidigt stadium undvika onödiga biopsier samtidigt som eventuell cancer kan diagnostiseras tidigt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev