Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ordförande sitter säkert

Publicerad: 12 maj 2008, 12:14

När Vårdförbundet mitt i strejken håller en förkortad kongress i morgon, tisdag, sitter ordföranden Anna Karin Eklund sannolikt säkert. Valberedningens förslag på övriga styrelseledamöter kan dock hänga löst.


Björn Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland, hör till dem som tidigare uttalat att Anna-Karin Eklund inte är ett bra ordförandealternativ. Han har aviserat att han skulle kräva votering vid valet av ordförande vid kongressen.

Men i dag är Björn Gustafsson mer nyanserad och säger att det missnöje som finns mot ordföranden Anna-Karin Eklund troligen kommer att läggas åt sidan på Vårdförbundets kongress.

– Vi befinner oss mitt i en konflikt, så det är knappast läge att lösa interna problem nu, säger Björn Gustafsson.

Däremot kan det bli diskussioner om vilka övriga som ska sitta i förbundsstyrelsen, tror han.

– Det finns fler förslag än dem som valberedningen har presenterat. Där kan det komma att bli förändringar.

Björn Gustafsson vill dock inte nämna några namn.

Kristina Fluur Hedman, ordförande för Vårdförbundet i Jämtland sitter i Vårdförbundets valberedning. Hon tror inte heller att det kommer att bli någon ”kupp” mot ordföranden.

– Jag tror att vårt förslag till förbundsstyrelse kan komma att diskuteras, men det finns ingen majoritet för att försöka rösta bort ordföranden. Inte som jag uppfattar det i alla fall, säger hon.

Vårdförbundets kongress kommer bara att pågå under en dag, istället för de först planerade tre, och då enbart ta upp punkter som enligt stadgarna måste avhandlas före den 31 maj. Det är bland annat verksamhets- och revisionsberättelse samt val av ny förbundsstyrelse.

Anledningen till att kongressen inte behandlar hela dagordningen är förstås den pågående vårdstrejken som tar organisationens resurser i anspråk.

Det finns en liten förhoppning om att kongressens drygt 200 delegater under morgondagen ska ha ett medlarbud att ta ställning till. Detta tas i så fall upp på eftermiddagen sedan de ordinarie punkterna avhandlats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev