Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Örebro anklagas för slavkontrakt

Publicerad: 9 augusti 2007, 13:22

Sjuksköterskor som specialistutbildar sig i Örebro läns landsting måste arbeta kvar i landstinget i minst tre år, annars får de betala tillbaka delar av utbildningskostnaden. Vårdförbundet är upprört och kallar systemet "slavkontrakt".


En förutsättning för de sjuksköterskor som specialistutbildar sig vid Universitetssjukhuset i Örebro är att de förbinder sig att arbeta kvar i landstinget i minst tre år. Gör de inte det blir de återbetalningsskyldiga för en del av utbildningskostnaden, skriver Nerikes Allehanda.

– Sjuksköterskorna i länet har bland de lägsta lönerna i Sverige. I stället för att ge en schysst lön och goda anställningsvillkor så att man vill stanna på arbetsplatsen, så är man tvungen att arbeta i tre år om man inte pungar ut flera tusen, säger Anna Vellet, ordförande för Vårdförbundet i Örebro län, till tidningen.

– Vi ser gärna att våra medarbetare skaffar sig en specialistkompetens och då gör vi den här stora investeringen. Vår målsättning är att de ska stanna kvar och jobba som färdiga specialister. Det är rimligt att vi får användning av kunskaperna när de är färdigutbildade, säger Birgitta Wiberg, chef för personalenheten vid Universitetssjukhuset i Örebro, till Nerikes Allehanda.

– Rena rama slavkontraktet, menar Anna Vellet, och uppmanar sina medlemmar att inte skriva på avtalen.

Redan för fem år sedan skrev Dagens Medicin om att Vårdförbundet kritiserade ett antal kommuner och sjukhus för att villkora betald  vidareutbildning mot att sjuksköterskorna förband sig att arbeta kvar under ett antal år.

Klinik lovar sjuksköterskor lön för att bli barnmorskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev