Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Örebro förloraren när landsting handlar vård

Publicerad: 25 februari 2010, 14:44

Karolinska och Akademiska är vinnarna när landstingen i Sörmland och Västmanland gör gemensam sak och köper högspecialiserad vård för 650 miljoner kronor per år.


De båda landstingen har gemensamt förhandlat fram femåriga avtal för högspecialiserad vård på en rad områden. Vården kommer framför allt att koncentreras till Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Universitetssjukhuset Örebro som tidigare anlitats för thoraxvård förlorar detta avtal.

– Vi tycker att det finns en överkapacitet av thoraxvård i Mälardalen och vill därför koncentrera denna till Karolinska och Akademiska, säger Anders Ahlgren, divisionschef för länssjukvården i Landstinget Sörmland.

När avtalen presenterades vid en presskonferens under torsdagen underströk de båda landstingsledningarna att de ser Karolinska universitetssjukhuset som det långsiktigt mest hållbara sjukhuset i Mälardalen och att de i ökad utsträckning avser att anlita sjukhuset för de patienter som kräver särskilt avancerad behandling inom hjärtsjukvården, barnsjukvården samt inom kirurgi.

Akademiska sjukhuset får med de nya avtalen ansvar för neurokirurgi, cancervård, transplantation samt, tillsammans med Karolinska, thoraxkirurgi.

Genom att samarbeta i avtalsförhandlingarna har landstingen fått igenom rabatter som gör att de vart och ett minskar kostnaderna för utomlänsvård med 15–20 miljoner kronor årligen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev