Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Örebro gör tredje försök att starta läkarutbildning

Publicerad: 18 Juni 2008, 09:41

Örebro universitet kommer att lämna in ytterligare en ansökan om att få starta läkarutbildning. Det blir universitetets tredje ansökan.


I april sade Högskoleverket för andra gången nej till Örebro universitets ansökan om att få starta läkarutbildning.

– Reaktionerna mot Högskoleverkets förra beslut har varit kraftiga. Vi har starkt stöd i vårt arbete från de kringliggande landstingen samt högskolor och universitet i främst Mälardalen. Vi har dessutom redan kommit långt i vår planering av läkarutbildningen, säger Jens Schollin, prorektor på Örebro universitet.

Högskoleverket har i sina två tidigare beslut ansett att universitetet har bristande kompetens för att starta utbildningen, se Dagens Medicin 16/08.

En projektorganisation har nyligen tillsatts som ska arbeta med att förbättra de brister som Högskoleverkets bedömargrupp pekat på.

– Vi ska stärka upp på den biomedicinska sidan och arbeta med utbildningens pedagogik. I den nya ansökan kommer vi att utgå från att läkarutbildningen genomförs enligt en pedagogisk modell som redan finns i Sverige. Den vi använde i den förra ansökan var från Skottland och oprövad i Sverige, säger Jens Schollin.

Får extern finansiering

För att klara av finansieringen av den tredje ansökan, som beräknas kosta mellan 1 och 2 miljoner kronor, kommer Örebro universitet denna gång att få extern finansiering från Regionförbundet Örebro och andra landsting som stöttar tanken på att få till stån d en läkarutbildning. Målet är att starta utbildningen 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev