Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Örebro har anställt lärare för att säkerställa läkarprogram

Publicerad: 13 februari 2008, 09:13

Tolv lärare är redan på plats – trots att Örebro universitet ännu inte fått svar på sin ansökan om att dra igång läkar­utbildning till hösten.


För två år sedan avslogs Örebro universitets första ansökan om att få starta läkarutbildning. Den 1 oktober lämnade universitetet in en ny ansökan till Högskoleverket. Förhoppningen är att den första kullen studenter ska kunna börja i höst.

Redan nu är tolv professorer på plats i Örebro, och tre till är på gång. Bland de nyanställda finns Gunnar Akner, professor i geriatrik, Elisabeth Hultgren-Hörnquist, professor i immunologi, och Rolf Norlin, professor i ortopedi.

Enligt Jens Schollin, prorektor vid Örebro universitet, är det ett moment 22 – att vara tvungen att anställa lärare redan innan det står klart om det blir en läkarutbildning eller inte.

– Förra gången fick vi kritik för att vi inte hade tillräckligt med lärare på plats, säger Jens Schollin.

Vad händer med professorerna om ni får avslag på er ansökan?

– De kommer att bedriva forskning och utbildning inom redan befintliga områden. Och vi tänker inte ge oss – får vi avslag kommer vi att söka igen.

– Vi har platser för de kliniska placeringarna i samarbete med landstingen i Dalarna och Värmland, vi har etablerat samarbete med två ansedda medicinska fakulteter i Glasgow och Maastricht, och vi har en genomarbetad ansökan, säger Jens Schollin.

Besked i mars-april

Han tycker också att universitetets vilja att starta läkarutbildning får gott stöd av rapporter som spår fortsatt brist på läkare i Sverige.

Örebro universitet väntar besked i mars-april, men för att ha en chans att starta redan till hösten måste det ske i god tid före den 15 april, som är sista anmälningsdag inför höstterminen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev