Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Örebro och Värmland i samarbete om läkarutbildning

Publicerad: 10 september 2007, 07:59

Om Örebro universitet ges tillstånd att starta en läkarutbildning kommer Landstinget i Värmland att erbjuda studenterna praktikplatser. Detta som en del i ett utökat samarbete mellan landstingen i Värmland och Örebro.


Hösten 2006 fick Örebro universitet avslag på sin ansökan om att starta en läkarutbildning. Högskoleverket bedömde bland annat att tillgången på lärare inte var tillräcklig. Inom kort kommer universitetet att skicka en ny ansökan, något som stöds av Örebro läns landsting såväl som av Landstinget i Värmland.

Landstinget i Värmland kommer, om läkarutbildningen i Örebro blir verklighet, att erbjuda läkarstudenter utbildningsplatser vid landstingets sjukhus. Anledningen till detta är att den politiska ledningen i Landstinget i Värmland tror att det kommer att bli lättare att rekrytera färdigutbildade läkare till landstinget, skriver Värmlands Folkblad.

Löftet om utbildningsplatser för eventuellt framtida läkarstudenter är ett konkret exempel på det fördjupade samarbete som de båda landstingen nu vill genomföra. Landstingsdirektörerna i Värmland och Örebro kommer att få i uppdrag att utreda och beskriva hur en sådan fördjupning kan ske.

Utöver utbildningsplatser för läkarstudenter kommer landstingsdirektörerna i ett första skede att titta bland annat på hur administrativa hinder kan arbetas bort, hur förutsättningarna för att upprätta landstingsgemensamma vårdprogram och handlingsplaner ser ut samt hur samverkan kring patientflöden kan utvecklas.

– Vi vill säkerställa en hög kvalitet i vården för patienterna och en kostnadseffektiv verksamhet, därför vill vi förstärka samarbetet, säger Marie-Louise Forsberg (s), landstingsstyrelsens ordförande i Örebro läns landsting, i ett pressmeddelande.

Läs även debattartikeln "Ge Örebro klartecken att starta läkarutbildning"

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News