Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Örebros försök att starta ny läkarutbildning får inget stöd

Publicerad: 3 oktober 2007, 08:52

Örebro universitet har på nytt ansökt om att få starta läkar­utbild­ning. Men ingen av de medi­cinska fakulteter som tillfrågats vill stötta Örebro, som nu hoppas att regeringen ska beordra något universitet att samarbeta.


I måndags, den 1 oktober, lämnade Örebro universitet in en ny ansökan till Högskoleverket om att få starta läkar­utbild­ning.

Sedan den förra ansökan avslogs 2006 har ett intensivt arbete för att åtgärda de brister Högskoleverket pekat på pågått.

– Vi har utarbetat detaljerade kursplaner och utbildningsplan, anställt 15 nya professorer och utökat den interna lärarstaben, gjort nya ekonomiska beräkningar och tecknat samarbetsavtal med de medicinska fakulteterna vid universiteten i Glasgow och Maastricht, berättar prorektor Jens Schollin vid Örebro universitet.

Söker stöd utomlands

Men på en punkt har universitetet inte kunnat tillmötesgå Högskoleverket och det är när det gäller samarbete med en annan medicinsk fakultet i Sverige.

– Vi har haft kontakt med flera fakulteter, men det är helt omöjligt för oss att få till stånd ett samarbete. De anser inte att det ska etableras läkarutbildning vid något nytt lärosäte, säger Jens Schollin.
Örebro universitet hoppas därför att regeringen ska ålägga något lärosäte med etablerad läkarutbildning att samarbeta med Örebro, berättar han.

– Så gjorde man när läkar­utbild­ningarna i Linköping och Umeå startade. Ett samarbete vore en klar styrka, det tillför erfarenhet och fler lärare, men om det inte går så har vi planerat för att starta själva med stöd av Glasgow och Maastricht.

Ska möjliggöra förnyelse

I sin ansökan framhåller Örebro universitet att en helt ny läkar­utbild­ning möjliggör förnyelse av utbildningen utan låsningar till gamla kurs- och utbild­nings­planer och strukturer.

– Så har man gjort på de flesta håll i Europa, det är nästan bara i Sverige som man inte startat någon ny utbildning, säger Jens Schollin.

Fokus på samtidens ohälsa

Han beskriver också den tänkta utbildningens profil, med fokus på bland annat samtidens ohälsa, bassjukvård och klinisk patientnära forskning, som unik.

Att regeringen i budgetpropositionen utlovade 60 nya nybörjarplatser på de befintliga läkarutbildningarna är inget Jens Schollin tror minskar Örebros chanser att få starta.

– Det betyder ju att regeringen har uppfattningen att läkarutbildningen behöver utökas.

Har redan rekryterat

Medicine studerandes förbund, MSF, har ställt sig negativt till fler platser på läkarutbildningen, med motiveringen att studenterna inte får den tid med patienterna de behöver under de kliniska placeringarna när för många studenter får trängas på samma avdelning.

Men det skulle inte vara något problem för framtida läkar­studenter i Örebro, menar Jens Schollin.

– Vi samarbetar med landstingen i Värmland och Dalarna, så det blir ju tre landsting som samarbetar kring de kliniska placeringarna.

Örebro universitet vill ta emot 120 nya läkarstudenter per år, 60 nybörjare per termin, och är redo att starta utbildningen redan hösten 2008 om Högskoleverket och sedan regeringen ger klartecken.

– Det är snabbt, men vi har redan rekryterat många av lärarna som behövs. Det skulle bli ett intensivt för­beredelse­arbete förstås, men vi skulle klara av det, säger Jens Schollin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev