Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Organdonatorer går före i kön

Publicerad: 17 december 2009, 14:03

De som anmält sig som organdonatorer i Israel ska få förtur om de själva behöver en transplantation. Det är innehållet i en lag som träder i kraft i landet den 1 januari 2010.


Det är den medicinska tidskriften Lancet som i dag rapporterar online om den unika lagen i en artikel skriven av forskare vid Israel Transplant Center.

Bara 10 procent av Israels vuxna befolkning har så kallade donationskort, vilket innebär att de gett sitt samtycke till att donera sina organ. Det är en lägre andel än i många andra länder i västvärlden som har en motsvarande siffra på över 30 procent, enligt Lancetartikeln.

På grund av den låga andelen donatorer tillsattes 2006 en särskild kommitté i Israel. Denna har föreslagit att personer som haft ett donatorkort under tre års tid eller längre, ska få högre prioritet om de själva behöver en transplantation. Liknande förtur ska gälla för familjemedlemmar till avlidna personer som donerade organ i och med sin död.

Eftersom förslaget innebär att icke-medicinska kriterier tas in i donationsprocessen krävdes en lagändring som nu alltså genomförs.

Patienter med akut behov av ett nytt hjärta, lunga eller lever kommer även i fortsättningen att prioriteras, och berörs inte av den nya lagen. Om det däremot är två patienter med akuta behov av samma organ, kommer de omfattas av den nya turordningen.

Effekten av lagen ska utvärderas om två år.

Läs artikel och kommentarer i Lancet:

■ Publicerad online den 17 december 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev