Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Orienterare fyllde akuten

Publicerad: 25 juli 2012, 11:51

Tusentals orienterare gör upp i O-ringen. En del av dem skadar sig i skogen.

Foto: Pontus Ferneman/Bildbyrån

Akuten i Halmstad har fått ringa in extrapersonal när O-ringens skadade orienterare strömmat in. Tävlingens egen läkare tycker att sjukhuset kunde ha förberett sig bättre.


Den stora orienteringstävlingen O-ringen avgörs den här veckan i skogar och på stränder i Halland. Sjukvårdspersonal finns på plats vid tävlingarna, men redan från första dagen började akutfallen även strömma till sjukhuset i Halmstad, rapporterar Sveriges Radios Hallandsekot och Hallandsposten.

Under söndagen skickades tre tävlande till sjukhuset med ambulans: en man som misstänktes ha fått hjärtinfarkt, en kvinna som  hade fallit och brutit underarmarna samt fått en skallfraktur och en man som fallit ner för ett stup och fått ansiktsfrakturer. Dessutom fick sjukhuset ta hand om orienterare som hade sår som behövde sys eller var uttorkade.

– Söndagen var oerhört belastad, vi hade extremt långa väntetider, det fanns inga lediga rum och inga britsar. Det är svårt att upprätthålla en säker vård i ett sådant läge, säger Monica Johansson, avdelningschef på akuten, till Hallandsposten.

Sedan en extra läkare och sjuksköterska kallades in har läget varit lugnare.

Läkaren Pontus Inerup som är chef för sjukvården vid O-ringen är förvånad över att det blev problem för akuten.

– Vi har haft tre olika individer som ringt vid tre separata tillfällen just för att förvarna om den belastning som kommer att ske, säger han till Hallandsekot.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev