fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Orimligt att bara reglera apotekens handelsmarginal"

Publicerad: 9 juni 2017, 08:03

Johan Waller, vd för Sveriges Apoteksförening.

Det är inte rimligt att bara reglera apotekens handelsmarginal, enligt Johan Wallér, vd för Apoteksföreningen.


Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Sveriges Apoteksförening ser bara två möjliga lösningar för de problem som beskrivs i direktiven till den del av Apoteksmarknadsutredningen som utreder apotekens handelsmarginal på receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

Antingen lämnar utredningen förslag som innebär bättre priskonkurrens än i dag, eller så läggs alla receptförskrivna läkemedel in i förmånen där staten har fullständig kostnadskontroll. Det säger Apoteksföreningens vd Johan Wallér, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Enligt tilläggsdirektiven ska utredningen bland annat analysera om apotekens handelsmarginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna.

Apoteksföreningen förordar ett förslag om att göra det tillåtet med utbyte av receptbelagda läkemedel utanför förmånen, vilket det inte är i dag.

– Vi har träffat utredningen och framfört våra åsikter, och kommer att träffa den igen. Det är viktigt att utredaren får en nyanserad bild av hur det fungerar. Om det blir tillåtet med utbyte av läkemedel utanför förmånen skulle det bli en reell priskonkurrens mellan läkemedelstillverkare och apotek, en konkurrens som skulle komma patienterna till godo, säger Johan Wallér, vd för Apoteksföreningen, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Alternativet att införa en reglerad prissättning enbart för apotek, men ha kvar en oreglerad prissättning för läkemedelstillverkare, skulle vara en mycket tveksam åtgärd, enligt Wallér.

– En sådan ordning skulle inte ge lägre priser, snarare tvärtom.

Läkemedelsindustrin kan inte få fritt spelrum och sätta vilka priser man vill. När staten inte har kostnadsansvaret kan den inte heller prisreglera partiellt utan den bör främja konkurrens och prispress. Att enbart reglera apotekens handelsmarginal på receptbelagda läkemedel utanför förmånen är ett förslag som faller på sin egen orimlighet, säger han.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket lämnade år 2015 ett förslag om att tillåta utbyte av receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

Vilka skulle effekterna för apoteksbranschen bli om priserna på receptförskrivna läkemedel utanför förmånen också skulle regleras?

– Det är framför allt läkemedelsanvändarna som skulle drabbas av en bristande konkurrens som inte pressar priserna. Läkemedelsanvändarna skulle också drabbas av bristande konkurrens mellan apoteken som inte kan ta fram olika erbjudanden utifrån deras olika behov.

En intervju med apoteksutredaren Anna-Lena Sörenson publicerades i Apoteksmarknaden den 30 maj. Den finns även tillgänglig här.

Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Relaterat material

Utredare kan tänka sig reglering av läkemedelsbolagens priser

KARIN JOHNSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev