Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oriola stoppade leveranser till Hjärtat

Publicerad: 8 oktober 2013, 14:48

Apotek Hjärtat betalade en faktura en dag för sent i förra veckan. Då stoppade Oriola leveranserna till 150 av kedjans apotek.


Bland annat läkemedel mot cancer och antibiotika nådde enligt uppgift inte patienter runt om i landet. Nu rasar Apotek Hjärtat mot läkemedelsgrossisten Oriolas agerande.

– Oriolas sätt att agera äventyrar patientsäkerheten. Konsekvensen blev att ett flertal patienter inte kunde hämta ut sina läkemedel hos oss, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat AB.

Oriola å andra sidan menar att man inte hade något annat val än att stoppa leveranserna. Det är inte första gången Apotek Hjärtat missat en betalning.

– Det här är rätt starka signaler på att någonting inte är som det ska. Nu när det skedde andra gången så valde vi att stoppa leveranserna för att inte ta mer kreditrisker, säger Thomas Gawell, vd i Oriola AB.

Enligt Thomas Gawell borde det inte vara någon överraskning för Apotek Hjärtat att den aktuella fakturan skulle betalas.

– Det är en stor faktura på 120 miljoner kronor. Det är inget som man missar. Det är ganska exakt samma summa varje månad, säger han.

Annika Svedberg förklarar den sena betalningen med att Oriola inte skickade sin faktura förrän sex dagar innan förfallodatum.

– När man ska dra en sådan stor tung faktura på över 100 miljoner kronor genom ett företag så behöver man lite mer än en handfull dagar. Det var en helg där också så vi hann inte betala förrän den första oktober, alltså en dag efter förfallodatum, säger hon.

För Apotek Hjärtat är förhållandet med Oriola komplicerat. Oriola är, utöver att vara en av två leverantörer i Sverige som kan förse apotekskedjan med receptbelagda läkemedel, även en av deras största konkurrenter.

– Det absurda faktumet är att vi faktiskt är beroende av att beställa läkemedel av en av våra största konkurrenter. Oriola äger apoteken i Kronans Droghandel, säger Annika Svedberg.

Apotek Hjärtat har i dagarna anmält Oriola till Läkemedelsverket. Man hävdar bland annat att Oriola inte handlat i enlighet med gällande lagstiftning när leveranserna stoppades.

Vad tycker du att Läkemedelsverket ska göra?

– Jag hoppas att de sätter ner foten och markerar tydligt att det här inte är ok, säger Annika Svedberg.

Enligt Oriola kom leveranserna igång snabbt efter det att Apotek Hjärtat betalade den aktuella fakturan.

– Det blev ett väldigt kort stopp. Så fort vi såg att pengarna kom in så satte vi igång igen, säger Thomas Gawell.

Oriola kommer att göra vad man kan för att förhindra att något liknande händer igen.

– Vi kommer att verka för att få till rutiner tillsammans med dem för att säkerställa att det här inte sker igen, säger Thomas Gawell.

– Men först och främst ser jag att de behöver fundera på hur de kan se till att betala i tid.

Läkemedelsverket meddelar att man har inlett en utredning av ärendet.

– Att vårdkedjan fungerar och att människor får sina läkemedel är viktigt, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Vi kommer därför att titta närmare på det här ärendet för att utreda vad som har hänt, i vilken omfattning allmänheten påverkats och vilka konsekvenser det medfört.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News