Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för att kvinnliga läkare sänker lönerna

Publicerad: 16 oktober 2006, 09:19

Av dagens nyutexaminerade läkare är 60 procent kvinnor.
– Ökar kvinnorna är det risk för att statusen i jobbet sjunker och därmed lönerna, säger Lotta Larsdotter, ordförande för Kvinnliga läkare i Vätterbygd, till Sveriges Radio Jönköping.     
Men Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, bilden, är inte oroad.


Statistik från Läkarförbundet visar att 30 procent av läkarna i Sverige var kvinnor 1990. I dag är siffran över 40 procent. Antalet medicinstuderande är ungefär 60 procent, och Högskoleverket beräknar att läkarkåren kommer att bestå av hälften män och hälften kvinnor år 2020.

Lotta Larsdotter är distriktsläkare i Mullsjö och ordförande i KLIV, Kvinnliga läkare i Vätterbyggd. Hon berättar att medlemmarna känner en oro över att yrkets status och löner kan vara i fara när allt fler kvinnor kommer in i läkarkåren, och över att kvinnor som blir läkare inte blir arbetsledare och chefer i samma utsträckning som männen.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm säger till Sveriges Radio Jönköping att det inte finns anledning att oroa sig för att fler kvinnor ska ger läkaryrket sämre status och lägre lön.

– Jag tycker att kvinnor också är väldigt duktiga på att få bra löner, säger hon.

Kvinnliga läkare har i dag lägre löner än manliga kollegor med lika lång erfarenhet i yrket, men enligt Eva Nilsson Bågenholm är det något som förbundets förhandlare arbetar med.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev