Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för att slumpen avgör upphandling

Publicerad: 26 april 2017, 08:50

Bild: Thinkstock

Vårdbolag kräver att en pågående upphandling av geriatrisk vård i Stockholm avbryts. De befarar att lotten kan komma att avgöra vem som får avtalen.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVårdupphandlingar

När Stockholms läns landsting nu upphandlar geriatrisk vård på Dalens och Handens sjukhus är de vårdbolag som i dag driver verksamheten oroliga för att företag utan erfarenhet kan få chans att ta över.

Kontrakten som är fyraåriga och värda 1,6 miljarder kronor ska tilldelas utifrån ett poängsystem som bygger på anbudsgivarnas egna svar på uppställda kriterier.
Enligt de kritiska vårdbolagen kan vilken vårdgivare som helst få högsta poäng eftersom kraven är så lågt ställda och intressenterna inte behöver ha erfarenhet från geriatrisk vård sedan tidigare.

Bolagen befarar att lotten kommer att avgöra vem som får avtalen om flera anbudsgivare hamnar på samma poäng. Det skriver Dagens Industri, DI.

Capio har i en skrivelse till landstingsledningen begärt att upphandlingen avbryts.

– Vi förstår inte att landstinget vill att lotten ska avgöra vem som ska ta hand om den här utsatta patientgruppen, säger Thomas Berglund, vd för Capio som driver geriatrisk vård på Dalens sjukhus.
Även Erik Strand, vd för Praktikertjänst, som i dag bedriver geriatriken på Handens sjukhus, är kritisk.
– Att ställa så låga kvalitetskrav, att det i slutänden kommer behöva avgöras genom lottning, är häpnadsväckande. Hur kan man behandla våra äldre människor i samhället på ett så respektlöst sätt, säger Erik Strand på Praktikertjänst.
Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) avböjer, enligt DI, att kommentera med hänvisning till upphandlingssekretess. Det gör även landstingsdirektör Malin Frenning och ansvariga chefer i landstingets förvaltning.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) kräver att alliansen svarar på om de i upphandlingen har införts ett nytt moment.

– Har de lagt till en tipskupong med så låga kvalitetskrav så är det inte den kvalitetsupphandling som vi fattat beslut om i hälso- och sjukvårdsnämnden. Jag kräver att alliansen svarar på frågan om det som vårdbolagen hävdar verkligen stämmer, säger hon.

På twitter har hon inte fått svar på frågan från något av sjukvårdslandstingsråden Anna Starbrink (L) eller Marie Ljungberg Schött (M) som båda hävdar att det som nu görs är en sedvanlig kvalitetsupphandling i enlighet med det beslut som tagits i hälso- och sjukvårdsnämnden, och som Socialdemokraterna stod bakom.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev